Baja

2021.12.07. 08:46

Profin működött az embercsempész bűnszervezet, mégis lekapcsolták őket

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Bajai Járási ügyészség egy szervezővel és két bűntársával szemben, akik februárban két autóval összesen húsz illegális bevándorlót akartak Ausztriába szállítani.

Hraskó István

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője elmondta: az ügy fő vádlottja, egy magyar-ukrán kettős állampolgárságú férfi február előtt csatlakozott egy Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezethez. A bűnbanda Szerbiában és Horvátországban működő tagjai többezer euró fizetségért juttatták át „sétáltatók” segítségével az illegális bevándorlókat a szerb-magyar határon. Ezután a sofőrök GPS koordináták alapján vették fel a migránsokat a határ közelében, majd Ausztriába és más uniós tagállamokba szállították őket.

A magyar-ukrán férfi részt vett a csempészautók beszerzésében, és szervízeltette is őket Bécsben. Ő adta át a gépkocsikat a szállítóknak, valamint elszállásolta a sofőröket, hotelszobákat foglalt nekik. Ezenkívül szervezte és koordinálta a grúz, horvát, cseh, moldáv, ukrán és román sofőröket, a feletteseitől kapott utasítások alapján ki is fizette őket.

A kettős állampolgár vádlott február 21-én megbízta az ügy két másik vádlottját, egy ukrán és egy moldáv férfit, hogy a szerb-magyar határ közeléből szír és iraki bevándorlókat szállítsanak Ausztriába, mindezért 2500 eurót ígért.

Az ukrán sofőrnek egy magyar, míg a moldáv csempésznek egy cseh honosságú autót is átadott.

A sofőrök idén február 21-én éjszaka összesen húsz szír és iraki bevándorlót vettek fel, majd elindultak velük. Az ukrán embercsempészt Baján, míg moldáv bűntársát Martonvásár közelében fogták el a rendőrök. A kettős állampolgárságú vádlott – aki telefonon tartotta a kapcsolatot a banda irányítójával, a „sétáltatókkal” és a „toborzókkal” – legalább közel 12 ezer eurót szerzett meg, amit továbbadott a bűnszervezet többi tagjának.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó fegyház kiszabását indítványozza a vádlottakkal szemben, és az országból is kiutasítanák őket. A kettős állampolgárságú vádlottal szemben több mint 4 millió forint erejéig vagyonelkobzást is indítványoztak. A vádlottak bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában