Vigyázat! Veszélyes!

2021.12.15. 13:55

Nagy erőkkel kutatják a fekete párduc nyomait Halas környékén

A szakemberek szerint a korábban közzétett videó alapján nyugodtnak tűnik az a fekete párduc, amit nagy erőkkel keresnek Kiskunhalas környékén, viszont az állat megközelítése így is életveszélyes lehet.

Pozsgai Ákos

Illusztráció/Shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Szerdán délelőtt közleményt adott ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság mely szerint az elsődleges elemzések szerint valódi az a felvétel, amelyen egy nagytestű fekete macskaféle látható Kiskunhalas határában. A rendőrök bejelentés alapján, a korábbi felvételen látható területtől nem messze megjelölt helyszínen az egyenruhások a ragadozót nem találták, azonban valószínűsíthetően a nyomait igen. Ennek és a szakemberek véleményei alapján egy fekete párduc lehet a videofelvételen.

Nemcsak a halasiakat, de az egész országot élénken foglalkoztatja, hogy a város szélén, a Szegedi út közelében egy ipari kamera egy nagytestű fekete színű macskafélét rögzített. 

A rendőrök, a helyi mezőőrök megerősített szolgálattal kutatják a feltételezett vadállat nyomait a társhatóságokkal, helyileg illetékes vadásztársasággal és a természetvédőkkel együttműködve.

A Szegedi út közelében több állattartó telep is működik, van, ahol birkákat, másutt marhákat tartanak, de számos tanya is van, ahol a disznók mellett baromfikat is nevelnek.

Csonka Jenő a tulajdonosa annak a tanyának, amely mellett a szántóföldön haladva vette fel az ipari kamera a nagytestű fekete macskafélét, amiről mostanra kiderült, fekete párduc. A nyolcvanas éveiben járó férfi egy birkát és egy disznót tart a tanyán és egy macska is van a ház körül.

– Semmit nem tudok arról a vadállatról. A kocsmában voltam, amikor az ismerősök, mesélték, hogy az én tanyám környékét mutogatják mindenhol a tévében – mondta el érdeklődésünkre az idős férfi, aki igencsak meglepődött a történet hallatán. Azt mondta, hogy azóta már többször is felkeresték a rendőrök és a mezőőrök, de nekik sem tudott többet mondani. Jenő bácsival együtt jártuk be a kertje végén a szántóföldet, hátha a nagymacska nyomaira bukkanunk, de nem találtunk semmit.

A szomszédos tanyán élő férfinél is érdeklődtek a rendőrök. Név nélkül elmondta, hogy nem igazán hisz ebben a történetben. – Ha a környéken lenne egy ilyen hatalmas vadállat, annak nyoma kellene, hogy legyen. Több állattartó telep is működik a közelben, egyik helyen birkát, a másikon marhákat tartanak és sok a baromfi is a környéken, de sehonnan nem jelezték, hogy tűntek volna el állatok, vagy szétmarcangolt tetemek kerültek volna elő. Márpedig egy ekkora jószágnak, azért enni csak kell valamit – magyarázta a férfi, aki szerint, ha meg is fordult a környéken az említett macskaféle, már biztos, hogy messze jár.

Csonka Jenő a tulajdonosa annak a tanyának, amely mellett a szántóföldön felvette az ipari kamera a nagytestű fekete macskafélét

Forrás: Pozsgai Ákos

A videó közzététele óta több bejelentés is érkezett a rendőrségre, azonban azok közül csak egyet lehetett a keresett állathoz kötni. 

Ezen információk alapján a kiskunhalasi rendőrök azonnal a megjelölt helyszínre mentek, ami a korábbi felvételen látható területtől nem messze volt. Nem találták a ragadozót, azonban valószínűsíthetően a nyomait megtalálták a helyszínen – közölte a rendőrség szerda délelőtt. A rendőrök a társszervekkel együtt a külterületen élőket folyamatosan tájékoztatják a vadállattal kapcsolatos információkról. Arra kérnek mindenkit, hogy értesítsék a térségben élő – többek között internetet nem használó – hozzátartozóikat az esettel kapcsolatban.

Ember közelében élhetett a párduc

Tokovics Tamás a Kecskeméti Vadaspark ügyvezető igazgatója szerint a videofelvételen látható állat nyugodt viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy ember közelében volt.

– Általában ezek a nagymacskák, ha tenyésztőnél is vannak, egy embert el tudnak fogadni, azonban, ha találkozik egy számára idegen emberrel, akkor már úgy fog viselkedni, mint egy vadállat. Ezért nem érdemes a közelébe menni – magyarázta a szakember, aki elmondta, hogy a párducok nagyon jól rejtőzködnek, sőt fára is nagyon jól mászik, a zsákmányát felviszi a fára és ott fogyasztja el. A ritkábban lakott tanyás térségekben bukkanhat fel, baromfit, kutyát, macskát, vagy különböző vadakat ejthet el zsákmányként, ezért érdemes az állatokat zárva tartani.

– Ha megjelenik a vadállat a tanya körül, senki ne próbálja elkergetni, ne kiabáljon rá, hanem vonuljon biztonságos helyre és azonnal hívja a rendőrséget. Ha fedezékből van lehetőség telefonnal fényképet készíteni az állatról, az hasznos lehet a szakemberek számára, de semmiképp ne akarjunk szelfit készíteni, mert az akár végzetes is lehet – fűzte hozzá.

Nem lesz könnyű befogni

Both Zoltán vadállatbefogó szerint élve fogó ketreccel, vagy altatólövedékkel lehet majd befogni az állatot, ahhoz azonban mindenféleképpen szem elé kell, hogy kerüljön. A szakember szerint az állat akár 40-50 kilométer távolságra is elcsatangolhatott az elmúlt egy hét alatt. Véleménye szerint illegális tartásból származhat, mert tudomása szerint Kiskunhalason és környékén nem adtak ki veszélyes állattartásra engedélyt. Az is biztos, hogy nem a távol-keleti országokból szerezték be az állatot, mert az biztos lebukás lett volna, feltehetően valamely környező ország valamely cirkuszától juthattak hozzá még kölyök korában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában