kecskemét

2021.12.02. 14:57

Balesetmegelőzési tanácsokat adtak a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak

A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság közlekedési előadást tartott a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban csütörtökön.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Wojtyla Barátság Központ

Farkas Attila címzetes rendőr főtörzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója a téli gyalogos-kerékpáros közlekedés legfontosabb írott és íratlan szabályait ismertette a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, helyi példákkal illusztrálva. A népkonyha gondozottjai végül kérdéseket is feltehettek a rendőrség munkatársának.

Fotó: Wojtyla Barátság Központ

A közlekedési szakember 1992 és 2017 között baleseti helyszínelőként szolgálta Kecskemét lakosságát. Az eltelt évek alatt megszerzett tapasztalatai mondatják vele: a közlekedésben elsődleges az egymás iránti figyelem. Még ha nem is teljesen szabályosan veszünk részt a forgalomban – pedig ezt kellene tennünk –, legalább arra törekedjünk, hogy elkerüljük a személyi sérüléssel, anyagi kárral járó baleseteket.

Téli időszakban párásodnak a szélvédők, kevésbé látnak át rajtuk az autósok. A ködfoltok szintén gondot jelenthetnek vezetés közben. Éppen ezért célszerű minél több fényvisszaverőt használni; kerékpáron, ruházaton, táska oldalán. Mielőtt átkelünk a zebrán, győződjünk meg, hogy minkét sávban megálltak a járművek. Akkor se ítélkezzünk mások felett, ha nem mi voltunk a vétkesek. A közlekedési vitákat soha nem célszerű erőszakos módon rendezni, mert ez esetben még a vétlen fél is bíróság elé kerülhet. Zebrán való kerékpározás helytelen gyakorlat, mert az autósok nem biztos, hogy időben meg tudnak állni, ha kétkerekűnkkel hirtelen a gyalogátkelőhelyre hajtunk. A másik közlekedőnek is tudnia kell, mire számítson tőlünk – hangoztak a rendőr szakavatott intelmei.

A jelenlévők végül egy-egy, láthatóságot szolgáló ajándéktárgyat vehettek át Farkas Attilától.

Fotó: Wojtyla Barátság Központ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában