kalocsa

2021.11.18. 16:29

Minden trükköt bevetnek a tűzifacsalók

Különböző trükkökkel próbálják meg becsapni a vevőket a tűzifacsalók. Répási Tamásné, bűnmegelőzési főelőadó szerint ha valaki az átlagosnál sokkal olcsóbban kínálja, rögtön érdemes gyanakodni.

Gábor János

Sok helyen tüzelnek fával

Forrás: baon.hu

Alapos odafigyelést kér a Kalocsai Rendőrkapitányság mindenkitől, aki a hideg évszak közeledtével tűzifavásárlást tervez. A késő őszi, kora téli időszak során a város vonzáskörzetében is megszaporodnak a csalók, akik többnyire utazó kereskedőkként verik át a gyanútlan vásárlókat. Főleg idősekre utaznak, és nem feltétlenül a mérlegelésnél, hanem például a fa behordásánál trükköznek a mennyiségekkel.

– Utaznak egyik településről a másikra, jellemzően kisteherautóról, nagyon kedvezményesen árulják az akár lopott tűzifát úgy, hogy az utcán szólítják le az embereket vagy házalnak

– írta körül Répási Tamásné, a kapitányság bűnmegelőzési főelőadója.

– A korábbi évek tapasztalataiból tudjuk, hogy változatos trükkökhöz folyamodva, például túlbonyolított térfogatátváltásokkal csalják el az átadott áru mennyiségét, ami sosem arányos az értékkel. Az áldozatok kényelmi okokból ahhoz is hozzá szoktak járulni, hogy a szélhámosok az udvarukra behordják, majd ott lepakolják a fát. Általában csak akkor derül ki, hogy sokkal többet fizettek, mint kellett volna, amikor már túl késő – mondta.

Répási Tamásné hangsúlyozta: egy kis bizalmatlansággal és odafigyeléssel könnyű leleplezni a csalást. Az eddig látókörükbe került esetek zömében a bűnelkövetők nem adtak a portékájukról mérlegjegyet, nem rendelkeztek hitelesített mérleggel, vagy a fa eredetéről szóló dokumentációval. Ilyen körülmények között képtelenség követni, hogy a teherautóról végül mennyi tüzelőt pakolnak le a sértettnél, akit egy-két mázsa elvesztése esetén már több tízezer forintos kár érhet. Egy nagy kupac hihető lehet, de nehéz ellenőrizni, ha a csalók kosárban hordják be, viszont a közös mérlegelés után, ha a vevő már nem figyel, egyre csökkentik az egységnyi mennyiséget.

– Minden rafináltságot bevetnek, hogy jól járjanak, ezért érdemes tudomásul venni, hogy a tűzifa ára szinte mindenhol azonos.

Ha valaki az átlagosnál sokkal olcsóbban kínálja, rögtön érdemes gyanakodni

– mondta Répási Tamásné. A főelőadó kérte, hogy csak ismert, bármikor számon kérhető kereskedőtől vegyünk tüzelőt, és minden esetben kérjünk részletes számlát, illetve más írásos dokumentumot, amiben rögzítve van például a szállítás ára és a fa fajtája is.

Répási Tamásné bűnmegelőzési főelőadó
Fotó: Gábor János / archív-felvétel

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában