ítélet

2021.11.24. 15:11

Másodfokon enyhítettek VV Aurelio börtönbüntetésén

Jogerősen két év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán C. Aurelio-t, a Való Világ egykori nyertesét, mert bizonyítottnak találták, hogy társával 2017-ben elrabolta egy ismerősét, hogy így szerezze vissza ellopott pénzét.

Hraskó István

c

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gena Melendrez

C. Aurelio Onorato 2014-ben a szavazatok 50,25 százalékával nyerte meg a Való Világ valóságshow hatodik szériáját. Nyereménye egy éven át havi 1 millió forint, egy lakás és egy autó volt. Az olasz apától származó, önjellemzése szerint temperamentumos, nagyon intenzív és túl érzékeny fiatalember viszont az utóbbi időkben bírósági ügye miatt volt rivaldafényben.

Mint arról többször beszámoltunk, Aureliot azzal vádolták meg, hogy 2017 októberében két társával közösen megverték Aurelio gyerekkori cimboráját, mert az egykori villalakó azt gyanította, hogy L. Krisztofer előző éjszaka meglopta (a tényállás szerint egyébként így is történt). A sértettet a trió erőszakkal autóba ültette, kölcsönszerződést írattak alá vele, miszerint 180 ezer forintot kapott, és ezt hetente 20 ezer forintonként vállalja törleszteni. A vádlottak csak ezután engedték el L. Krisztofert.

Aurelio egyik bűntársa az előkészítő ülésen mindent beismert, társaira nézve terhelő vallomást tett, így két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A Kecskeméti Törvényszéken 2019-ben tartott elsőfokú tárgyaláson C. Aurelio védője hosszan sorolta, véleménye szerint az emberrablás vádja miért nem állja meg a helyét, és lehet csak legfeljebb garázdaságról, testi sértésről beszélni. Szerinte a tanúk összekeverik a látott és az utólag hallott dolgokat, és összebeszéltek egymással Aurelio ellen. Az ügyvéd többször kijelentette: a sértettet Aurelioék nem tartották fogva, ezt az is bizonyítja, hogy noha bőven lett volna rá lehetősége, Krisztofer nem kért senkitől se segítséget, még nagyszüleitől se, pedig jártak náluk az ominózus éjszakán.

Aurelio az utolsó szó jogán elismerte, hogy „idézőjelesen kirángatta a kocsmából és felpofozta a srácot”, de kijelentette, arra soha nem lenne képes, hogy valakit akarata ellenére arra kényszerítsen, amit a másik nem szeretne.

Dr. Fodor Endre bíró mindkét vádlottat emberrablás bűntettében találta bűnösnek. Aurelio 4 év börtönt kapott, V. Norbert pedig 2 év 6 hónapot. A bíró összegzése szerint itt egy elfajult önbíráskodásról volt szó, és ha nem is hasonlított az amerikai filmekben látható emberrablásokra, a Büntető Törvénykönyvben leírt cselekménynek megfelelt, mert a sértettet bántalmazták, megsértették a személyi szabadságát és feltételhez kötötték elengedését.

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen két év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta Aurelio-t. A táblabíróság társtettesként elkövetett emberrablás bűntettében mondta ki bűnösnek és elrendelte a rá korábban más bűncselekmények miatt kiszabott egy év két hónapos szabadságvesztés végrehajtását is. A férfi társa egy év három hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve.

Fotó: Hraskó Isvtán / archív felvétel

A megállapított tényállás szerint 2017. október 14-én az elsőrendű vádlott egy bajai kocsmában italozott, de annyira lerészegedett, hogy elaludt. Ezt használta ki a sértett, és legalább 130 ezer forintot ellopott a férfi kabátjának zsebéből.

Másnap a két vádlott egy szórakozóhelyen megkereste a sértettet, és kérdőre vonták az ellopott pénz miatt. Az elsőrendű vádlott – miközben társa lefogta a sértettet – többször megütötte a férfit, majd egy autóba tuszkolták. Elmentek a sértett nagyszüleihez, mert a férfi azt állította, a lopott pénz maradékát ott rejtette el.

A sértett szabadon engedését az ellopott összeg visszaadásához kötötték, de a férfi ennek nem tudott eleget tenni, mert már elköltötte a pénzt.

Ezért aláírattak vele egy szerződést, amelyben a sértett elismerte, hogy 180 ezer forintot kért kölcsön az elsőrendű vádlottól, és vállalta, a hitelt heti 20 ezer forintjával törleszti.

Az elsőrendű vádlott részben elismerte a történteket, bocsánatot kért a sértettől, aki ezt elfogadta. A másodrendű vádlott elismerte bűnösségét. A táblabíróság a döntésével enyhítette az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék által a vádlottakra kiszabott négy, illetve két és fél éves börtönbüntetésen. Benedek Tibor tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az elsőrendű vádlott – azaz Aurelio –kevert személyiségzavara megkönnyítette a bűncselekmény elkövetését. A táblabíróság az enyhítő körülményekre, közte az időmúlásra tekintettel látott lehetőséget a büntetés mérséklésére.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában