éves beszámoló

2021.11.22. 11:25

A megyei átlag alatt maradt a bűnözés Kalocsán

Mayer József rendőrkapitány a kalocsai képviselő-testület előtt beszélt a legfontosabb adatokról.

Gábor János

Mayer József rendőrkapitány (jobbra) egy korábbi testületi ülésen

Fotó: Gábor János / archív felvétel

Bár 2020-ban körülbelül húsz százalékkal nőtt a város területén elkövetett regisztrált bűncselekmények száma, összességében pozitív a rendőrök elmúlt évtizedének mérlege, sőt, a helyi kapitányság illetékességi területén a megyei átlag alatt maradt a bűnözés – derült ki Mayer József múlt héten tartott beszámolójából. A rendőrkapitány a kalocsai képviselő-testület előtt beszélt a legfontosabb adatokról: ezek szerint emelkedett az összes regisztrált bűncselekmény száma, de a város ennek ellenére sem tekinthető veszélyeztetett településnek.

– A tavalyi adat még így is az elmúlt tizenegy év harmadik legjobb eredménye. Kalocsa város ezer lakosára 2020-ban jutó 18,19 bűneset kissé meghaladja a rendőrkapitányság teljes területén élő lakosságra jutó bűnesetek átlagszámát, de hasonló a Bács-Kiskun megyei átlaghoz – elemezte tovább a számokat Mayer József, megjegyezve, hogy a munkájuk eredményeként 2020-ban Kalocsa városa a bűnügyileg legkevésbé fertőzött három járási székhely között van a megyében.

A beszámolóhoz összeállított prezentáció legfontosabb megállapításai közül érdemes kiemelni, hogy a városban az értékelt időszak alatt nem történt befejezett emberölés, viszont valamelyest nőtt a testi sértések száma, igaz: súlyos testi sértésből mindössze kettő történt egész évben. A kiemelt bűncselekménynek számító lopások száma 2020-ban száz alá csökkent, bár ebben a bűncselekmény-kategóriában romlott a kapitányság nyomozáseredményessége, a 2019-es 48,2-ről 41,5 százalékra. Garázdaságból szintén jóval kevesebbet (89,3 százalék) sikerült felderíteni, mint egy évvel korábban (96,8 százalék), és hasonló mértékű visszaesés történt lakásbetörések, kifosztások, illetve rongálások ügyében is.

Mayer József rendőrkapitány (jobbra) egy korábbi testületi ülésen
Fotó: Gábor János / archív felvétel

Ezeknél – már csak a magasabb esetszámok miatt – mérvadóbbnak látszik a tulajdon elleni szabálysértések extrém mértékben javult felderítési mutatója, ami a 2019. évi 45,16-hoz képest kilőtt: 2020-ban már 65,12 százalékot sikerült elérniük.

A Kalocsai Rendőrkapitányság nyomozáseredményessége 2015 óta először volt rosszabb a megyei átlagnál: míg a többéves rekordot hozó 2018-as évben még a bűncselekmények 78,2 százalékát derítették fel (a megye 72-t), addig tavaly már csak a 70,6 százalékát, ami 2,1 százalékkal marad el a Bács-Kiskun Megyei RFK azonos időszakban mutatott teljesítményétől. Jelentősen hatékonyabbak lettek viszont a közterületen elkövetett esetek sikeres lezárásban: egy év alatt több mint hat százalékot javítva jutottak el 88,1 százalékos arányig.

Mayer József beszámolójából érdemes még kiemelni a közlekedésbiztonsági helyzet értékelését. A kapitány rámutatott: a teljes illetékességi területük tavalyi statisztikái még az elmúlt 15 év összevetésében is kimagaslóan jónak mondhatók. Másfél évtized alatt jelentősen kevesebb lett a halálos (4), a súlyos (22) és a könnyű (44) sérüléssel járó baleset, míg az összes esetszám a 2005-ös 125, illetve a 2014-es 104 után 70-re esett vissza. Csak Kalocsán szintén meglehetősen ritkán fordultak elő ütközések, pedig áthalad a városon a rendkívül forgalmas 51-es főút. Belterületen hét súlyos és 11 könnyű sérüléses balesetet regisztráltak, és 2020 során senki nem vesztette életét a közutakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában