bűnügyek

2021.10.14. 09:13

Másfél milliárd forintot csalt el szeszes italokkal a kiskőrösi bűnbanda

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Kiskőrösről irányított, szeszes itallal kereskedő bűnszervezetet számolt fel. A banda több százezer liter áfacsalt alkoholt hozott forgalomba, összesen több mint másfél milliárdos kárt okozva a költségvetésnek.

baon.hu

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A gyanúsítottak Lengyelországból származó sörrel és jellemzően szlovák cégeken keresztül beszámlázott minőségi alkoholtermékekkel kereskedtek – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében. Mint írják, az italokat folyamatosan cserélt, strómanok vezette bukó cégeken futtatták át fiktív számlákkal, majd nagykereskedőknek értékesítették.

Ezzel a módszerrel több mint 1,6 milliárd forint áfát és népegészségügyi termékadót csaltak el.

Az akcióban több mint száz pénzügyi nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. Az ország huszonöt pontján foglaltak le bizonyítékokat, tizennégy személyt hallgattak ki gyanúsítottként, a bűncselekménnyel okozott kár megtérülésére hat ingatlant zároltak.

A bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt kihallgatott személyek akár húsz év szabadságvesztéssel is büntethetők. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a négy őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában