baja / kalocsa

2021.10.04. 09:31

Hamis orvosi receptekkel jutott vényköteles gyógyszerekhez

Bűnszövetségben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt indítványozta a bajai ügyészség egy férfi letartóztatását, aki társaival az ország több pontján hamis orvosi vényekkel, gyanútlan emberek személyi adatait felhasználva jutott engedélyköteles gyógyszerekhez.

Hraskó István

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője elmondta: a megalapozott gyanú szerint az üllői férfi és társai idén márciusban és áprilisban egy fővárosi, öt bajai és három kalocsai patikát kerestek fel (az egyik bajai gyógyszertárban egyedül járt). Kitöltetlen orvosi vényeket vittek magukkal, de hogy ezeket miként szerezték meg, az nem derült ki. A recepteket hamis bélyegzővel látták el, aláírták az orvos helyett és azokra mit sem sejtő emberek személyes adatait írták rá.

A férfi és bűntársai a hamis receptekkel több mint 80 doboz orvosi engedélyköteles gyógyszert szereztek meg,

amikhez egyébként nem juthattak volna hozzá. A bajai rendőrök eredményes nyomozása derített fényt az esetek közti összefüggésre. A nyomozók a férfit folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette, többrendbeli személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A bajai nyomozási bíró először bűnügyi felügyelet alá helyezte, de a férfi sorozatosan megszegte a kényszerintézkedés magatartási szabályait, ezért a rendőrök szeptember 27-én őrizetbe vették.

A Bajai Járási Ügyészség pedig indítványozta a többszörösen büntetett előéletű férfi letartóztatását, az indoklás szerint azért, mert a bűncselekmények súlyossága és a bűnügyi felügyelet szabályainak többszöri áthágása miatt joggal kell tartani attól, hogy a gyanúsított eltűnne a hatóságok elől. A Bajai Járásbíróság nyomozási bírója egyetértett az ügyészi indítvánnyal, és múlt héten elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A döntés még nem végleges, mert a gyanúsított és az ügyvédje is fellebbezett.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában