bács-kiskun

2021.09.15. 10:09

Nyolcvannyolc szír külföldit tartóztattak fel és egy embercsempészt elfogtak

A migránsokat visszakísérték a határzárhoz, az embercsempészt pedig őrizetbe vették a rendőrök.

baon.hu

A Készenléti Rendőrség helikoptere, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőrei, a kunszentmiklósi rendőrök és a helyi polgárőrök kedden 21 óra 15 perckor 18 külföldit tartóztattak fel Dunaegyháza közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Nemsokkal később még aznap, 21 óra 30 perckor a Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 10 külföldit tartóztattak fel Gara közigazgatási területén – derül ki a police.hu oldalról.

Csaknem másfél óra elteltével, 22 óra 50 perckor pedig 16 külföldit tartóztattak fel Gara közigazgatási területén.

Fotó: police.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőrei szerdán 5 óra 10 perckor 31 külföldit tartóztattak fel Dusnok közigazgatási területén – derül ki a rendőrség közleményéből.

A határsértők szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportot visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Később, két óra elteltével, 7 óra 10 perckor a rendőrök Dunavecse térségében intézkedés alá vontak egy furgont, amelyet egy 48 éves német férfi vezetett. A

járőrök a jármű átvizsgálása során annak raktérében 13 külföldit találtak,

akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért őt előállították. Vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

 

Ezek is érdekelhetik