bűnügy

2021.09.25. 14:10

Négy embercsempészt állítottak bíróság elé Baján

A Bajai Járási Ügyészség négy bűnügyben, gyorsított eljárásban, minősített embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított négy külföldi embercsempészt, akik 2021 júniusa és 2021. augusztus vége között a szerb-magyar határ közeléből összesen 38 migránst akartak Nyugat-Európába szállítani, de a rendőrök elfogták őket.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Az egyre erősödő migrációs nyomás miatt az embercsempészések száma Bács-Kiskun megyében az utóbbi időben nagyon megnőtt, a megye rendőrei és ügyészei komoly erőfeszítéseket tesznek valamennyi embercsempész elfogása és felelősségre vonása érdekében. Az embercsempészés súlyos bűncselekmény, azt a törvény alapesetben egytől öt évig, minősített esetekben akár öttől tizenöt, illetve húsz évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

A Bajai Járási Ügyészség hétfő és szerda között négy külföldi embercsempészt állított bíróság elé. A román, moldáv, ukrán és szerb állampolgárságú vádlottak ismeretlen megbízóik utasítása alapján

2021 júniusa és 2021. augusztus 30. napja között összesen 38, szír, bangladesi és afgán bevándorlót akartak a szerb-magyar határtól Nyugat-Európába szállítani, de az egyenruhások Baja közelében elfogták őket.

A legtöbb, egy tehergépkocsiban szállított bevándorló 14 volt. A vádlottak egy embercsempész kivételével fizetség reményében vállalták az embercsempészést, a román-magyar kettős állampolgárságú embercsempésznek kétezer lejt, egy szerb férfinek 600 eurót, míg az ukrán vádlottnak 300 eurót ígértek.

A nyomozók által őrizetbe vett embercsempészeket a bíróság valamennyi ügyben letartóztatta. A Bajai Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állította bíróság elé a vádlottakat, amely bűncselekményt három vádlott vagyoni haszonszerzés végett követett el.

A Bajai Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottakat és az összes embercsempészt végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte.

A leghosszabb szabadságvesztés 2 év 6 hónap börtön volt.

A bíróság a külföldi állampolgárságú vádlottakat határozott időre ki is utasította az országból, míg a román-magyar kettős állampolgár vádlottat a börtön mellett közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az ukrán vádlott csempészjárművét, valamint a szerb embercsempésztől lefoglalt mobiltelefont és 165 euró készpénzt elkobozta. A bíróság ítélete két ügyben jogerőre emelkedett.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában