bács-kiskun

2021.09.09. 14:10

Közel százötven migránst és két embercsempészt fogtak fél nap alatt

Mindössze 12 óra leforgása alatt tartóztattak fel megyénk rendőrei közel 150 külföldit és két embercsempészt.

baon.hu

Forrás: police.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda este harminc, csütörtök hajnalban pedig tizennyolc, majd hét migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében. Utóbbi esetében embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárás is indult.

Az elmúlt 12 órában történt esetek száma azóta tovább bővült, mutatjuk a részleteket.

46 illegális migráns Katymárnál

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások csütörtökön 10 óra 45 perckor 19 külföldit, 5 perccel később 27 személyt tartóztattak fel Katymár közigazgatási területén – áll a rendőrségi közleményben.

Mint írják, az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.

Fotó: police.hu

Illegális migránsok Kelebia térségében

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások csütörtökön 12 óra 10 perckor 14 külföldit tartóztattak fel Kelebia térségében. Az illegális migránsok török és afgán állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.

A határsértők egyik esetben sem tudták igazolni személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempész az M5-ös sztrádán

Mint a rendőrségi közleményben olvasható, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztály járőrei csütörtökön 11 óra 5 perckor egy gépjárművet ellenőriztek – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján – az M5-ös autópálya 91-es kilométerénél található pihenőben.

A kisteherautót egy román férfi vezette, rajta kívül a járműben 25 – magukat pakisztáni és bangladesi állampolgárnak valló – személy tartózkodott. A csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőrt a rendőrök előállítják és őrizetbe veszik.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást vele szemben.

A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatására, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában