kunbaja

2021.08.11. 09:42

Nem tudta kinyitni a teherautó ajtaját, meghiúsult az embercsempészés

Az első szállításnál lebukott, a másodikat pedig el se kezdhette, mert nem bírta kinyitni a teherautó rakterét a migránsoknak: nem mondhatja magát túl sikeresnek az az észt férfi, aki ellen most emeltek vádat embercsempészés miatt.

Hraskó István

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője elmondta: a vádlott észt férfit egy ismeretlen, „Lasse” néven bemutatkozó megbízó vette rá, hogy a szerb-magyar határt illegálisan átlépő, Nyugat-Európába tartó migránsokat az osztrák-magyar határhoz szállítson. A megbízó az észt embercsempésznek pénzt is ígért a szállításokért, valamint két teherautót is biztosított neki a fuvarozáshoz. „Lasse” GPS koordináták alapján megadta a migránsok felvételének helyét is.

Az észt férfi idén január 25-én este tizenöt líbiai és egyiptomi bevándorlót vett fel a szerb-magyar határ közelében az egyik teherautóba, majd elindult velük Ausztria felé. Bugyi község területén azonban a dabasi rendőrök megállították a teherautót.

A vádlottnak sikerült elmenekülnie, de a migránsok egy részét elfogták.

Az észt embercsempész nem adta fel, február 4-én reggel megbízója utasításainak megfelelően Kunbajára hajtott, itt egy másik teherautóba összesen húsz, szír, eritreai és líbiai migránst kellett felvennie.

A vádlott azonban nem tudta kinyitni a tehergépkocsi hátsó ajtaját, így a migránsok nem tudtak beszállni. Időközben a rendőrök is megérkeztek a helyszínre, akik az észt férfit és a migránsokat elfogták.

A vádlott a lebukás miatt az ígért fizetséget sem kapta meg.

A Bajai Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő férfit folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és kiutasítás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában