kalocsa

2021.08.23. 10:08

Négy hektár természetvédelmi terület égett le miatta, bíróság elé kell állnia

„Nem gondoltam, hogy ekkora tűz kerekedik” – ezt mondta a nyomozóknak az a férfi, aki tavaly áprilisban nem vigyázott eléggé, mikor a Duna-völgyi főcsatorna mellett meggyújtott egy bálát, és a tűzoltókat sem értesítette, noha látta, hogy a szél miatt gyorsan szétterjednek a lángok.

Hraskó István

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Őzmegfigyelésen volt egy vadász és lánya tavaly áprilisban, amikor észrevették, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna partja több ponton ég. A férfi – látva a hömpölygő füstöt – értesítette a tűzoltókat és a rendőröket, akik a helyszínre siettek. A tűzoltók megakadályozták a tűz terjedését, és eloltották a lángokat a közel 5 hektárnyi területen. A katasztrófavédelem munkatársainak előzetes véleménye alapján gyújtogatás történt, ezért a Kalocsai Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A nyomozók igazságügyi élővilág-védelmi, tájvédelmi szakértőt vontak be az eljárásba, aki gyalog barangolta be a többhektáros területet azért, hogy az égési nyomokat megkeresse. Szakvéleménye szerint egyrészt Natura 2000 minősítésű terület, másrészt kiemelt és országos jelentőségű védett terület is áldozatául esett a gyújtogatónak, összesen 4,3 hektáron. Emellett a szakértő azt is megállapította, hogy a tűzben az érintett élőhelyek jelentős mértékben megváltoztak, védett, valamint az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős állatfajok egyedei pusztultak el. A tűz más fajokat is veszélyeztetett, az elpusztult fajokon túl több más védett élőlény élőhelyét tették tönkre a lángok.

A Kalocsai Rendőrkapitányság munkatársainak széleskörű adatgyűjtés alapján sikerült beazonosítaniuk egy kiskőrösi férfit, aki kihallgatásán beismerő vallomást tett.

Elmondta, hogy egy öreg szalmabálát gyújtott meg a szántóföldjén, amikor a feltámadó szél széthordta az égő bálát. A férfi látta, hogy több ponton égni kezdett a környező terület, azonban nem hívta tűzoltóságot, inkább hazament. „Nem gondoltam, hogy ekkora tűz kerekedik” – védekezett.

Dr. Schmidt Gábortól, a megyei főügyészség szóvivőjétől megtudtuk: a szabadlábon védekező férfit a Kalocsai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és pénzbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában