galériával

2021.07.17. 06:55

Rabszolgaként bánt az állatgondozóival a jánoshalmi férfi

Mint arról beszámoltunk, kegyetlen módon fogva tartotta, többször meg is verte és rabszolgaként dolgoztatta az állatgondozóit a gyanú szerint egy jánoshalmi gazda, akit a rendőrök szerdán fogtak el. Az egyik állatgondozó, aki a helyi hajléktalanszállón lelt menedékre, a borzalmak helyszínén idézte fel a baon.hu-nak a vele történteket. Polányi Ferenc szeretné felvenni a kapcsolatot a Perkátán élő rokonaival, és szeretne mielőbb hazaköltözni egykori házába.

Pozsgai Ákos

a_20210716_rabszolgamunka_polanyi_ferenc_janoshalma_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

Polányi Ferenc, aki a napokban töltötte be 69. születésnapját, jelenleg a jánoshalmi hajléktalanszállón lakik. Egy hónapja került oda, a rendőrök vitték be és helyezték el ott, amikor egy másik ügy kapcsán kellett intézkedniük a most őrizetbe vett jánoshalmi gazda egyik birtokán, akinek kis híján tettlegességig fajult a vitája a környező termőföldek tulajdonosaival.

Arról az esetről néhány hete írtunk a baon.hu-n a Tilosba ment a nyáj, háborognak a gazdák címmel. A környező földtulajdonosok ugyanis megelégelték, hogy tíz éve kénytelenek tűrni, hogy az említett gazda állatai rendszeresen az ő földjeiken legeltek, többmilliós károkat okozva nekik.

Az egy hónappal ezelőtti büntetőügy azóta nem várt fordulatot vett, a rendőrök tanúként hallgatták ki Polányi Ferencet, aki állatgondozóként dolgozott a birtokon. A férfi megdöbbentő dolgokról számolt be a nyomozóknak. Elmondta, hogy

munkaadója évek óta gyakorlatilag fogva tartja a tanyán, ahol ingyen, embertelen körülmények között kell dolgoznia.

Feri bácsit elkísértük a borzalmak helyszínére, ahonnan néhány ott maradt személyes holmiját szerette volna elhozni. Ekkor idézte fel a baon.hu-nak a vele történteket.

Polányi Ferenc nyolc éven át, télen-nyáron egy fűtetlen abraktárolóban lakott
Fotó: Pozsgai Ákos

Elmondta, hogy családjával Perkátán lakott, tíz évvel ezelőtt vesztette el beteg feleségét, nem sokkal később meghalt a 27 éves gyógyíthatatlan beteg lánya is, így egyedül maradt. Ekkor került Dusnokra egy állattartó telepre dolgozni, ahol nagyon rosszul bántak vele. Ott ismerkedett meg legutóbbi munkaadójával, aki azzal az ígérettel hívta jánoshalmi birtokára dolgozni, hogy lakhatást és teljes ellátást biztosít neki cserébe.

– Havi tízezer forintot kértem tőle, de néhány hónap után azt sem fizette ki, pedig elvégeztem a munkám becsülettel.

Elláttam a jószágokat, legeltettem őket, a borjakat etettem – panaszolta Feri bácsi, aki megmutatta azt az abraktárolót is, ahol nyolc éven keresztül lakott télen és nyáron.

– Rengeteg volt a patkány meg az egér, a jószágok is rendszeresen kitörtek a karámból, mert nem volt elegendő takarmány és éhesek voltak. Ilyenkor a környező kukoricásokba mentek legelni. Rühesek is voltak a kecskék és a birkák, szinte mindegyik valamilyen betegségben szenvedett, rengeteg állat elhullott a telepen – idézte fel a borzalmakat Feri bácsi, aki ottjártunkkor egy elpusztult kecske és egy birka tetemét is megmutatta a karámban.

Sokszor Feri bácsinak sem volt mit ennie, mint elmondta, ilyenkor az állatoknak szánt kevés abrakból evett, mert annyira éhes volt. Tisztálkodni sem tudott megfelelően, az állatoknak a kútból felhúzott vizéből ivott és mosakodott.

– Amikor szóvá tettem a gazdának a körülményeket, megfenyegetett, többször meg is vert – mesélte az idős férfi, akinek most egyetlen vágya, hogy végre hazamehessen Perkátára, ahol elmondása szerint van egy saját háza. Azt reméli, hogy a bátyja és annak családja gondját viselik, amíg be nem jut a helyi szociális otthonba.

Fotó: Pozsgai Ákos

A nyomozók időközben kiderítették, hogy az őrizetbe vett tanyatulajdonosnak nem csupán egy áldozata volt. További két, nehéz helyzetben lévő férfi is hasonlóképpen járt. Mindkettőjüknek munkát, ellátást, fizetséget ígért, ám a verésen és az emberhez nem méltó körülményeken kívül semmit sem kaptak. Egyiküket – egy 36 éves juhászt – a gyanúsított megfenyegette azzal, ha vallomást tesz ellene, meg fogja öletni.

A 38 éves jánoshalmi férfit a sértettek sanyargatásával, több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével, valamint kényszerítés hatósági eljárásban bűntettével gyanúsítják.

A gazdát őrizetbe vették, és előterjesztést tettek a letartóztatásának indítványozására.

A rendőrök a nyomozás során azt is vizsgálják, hogy az állatok ellátása a tanyán megfelelő volt-e.

Jelenleg azt sem tudni, ki fogja etetni a magukra maradt állatokat, amelyeknek se takarmányuk, se vizük nincs a karámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában