kecskemét

2021.06.04. 08:55

Tagadja az egyetemista, hogy tényleg terrortámadásokra készült volna

A Fővárosi Főügyészség válaszolt a baon.hu megkeresésére, mit foglaltak le a terrorizmussal gyanúsított 21 éves kecskeméti férfi szüleinek Kecskemét-Petőfivárosban lévő házában. Az előzetesben lévő férfi azt tagadja, hogy végre is akarta volna hajtani a terrortámadásokat.

H.I. / Zs.D.

Mint arról beszámoltunk: a 21 éves, kecskeméti V. Kendét kedden vették őrizetbe, majd a Terrorelhárítási Központ munkatársai házkutatást tartottak a férfi szüleinek Kecskeméti házában. V. Kende a megalapozott gyanú szerint terrortámadást tervezett elkövetni Magyarországon. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdán este az M1 aktuális csarornán arról beszélt, hogy a fiatalember akár a mártírhalált is vállalta volna.

Mint kiderült, a kecskeméti férfi az Iszlám Állam által működtetett zárt fórumon kifejezetten ajánlkozott arra, hogy olyan típusú támadást hajtson végre Magyarországon, amely nagy tömegeket érint.

Dr. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során elektronikus adathordozókat foglalt le, „az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta”. Kérdésünkre azt is közölte, a kutatás során robbanóanyagot, lőszert nem foglaltak le.

– A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást – tette hozzá dr. Bagoly Bettina.

Megkerestük a letartóztatásban lévő férfi több volt gimnáziumi osztálytársát is. Érthető módon nem nagyon kívántak nyilatkozni az ügyben.

– Kende egy normális átlagos srác volt a gimi alatt. Kicsit visszahúzódó, de ennyi – mondta névtelenséget kérve egyikük, aki nem tud róla, hogy osztálytársát a gimnáziumi évek alatt vonzotta-e már az iszlám vallás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában