kalocsa

2021.06.24. 21:42

Police Café nyílt a Búzapiac téri csarnokban

Az internetes csalások megelőzésére és a szélhámosokra is felhívták az érdeklődők figyelmét Kalocsán.

Gábor János

Újra ki tudott jönni a piactérre a Police Café

Fotó: Gábor János

A helyi rendőrkapitányság a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kisbuszát és annak mobil bárpultját, valamint kávéfőzőjét kapta kölcsön, hogy egy év után újra Police Café-helyszínt rendezzen be a Búzapiac téri vásárcsarnokban. A szerdai piaci napon nemcsak ajándék kávéval és jó tanácsokkal várták elsősorban az időseket, hanem segélyhívó számokat tartalmazó hűtőmatricát, illetve más figyelemfelkeltő kiadványokat is osztogattak.

– Utoljára tavaly nyáron tudtunk Police Cafét rendezni, de most nagy örömünkre újra ki tudtunk jönni a piactérre. Ez az a hely, ahol a legtöbb idős emberrel találkozhatunk, és hallgathatjuk meg a problémáikat, vagy éppen tudunk adni nekik néhány szórólapot, jó tanácsot – mutatott rá Répási Tamásné rendőr őrnagy, a kalocsai kapitányság bűnmegelőzési főelőadója. – Matricát is osztogattunk, rajta a központi segélyhívó telefonszámával, de ez kiegészíthető további fontos számokkal, hogy kéznél legyen, ha éppen valamilyen baj éri. Ha ezt felragasztják például a hűtőszekrényre, akkor mindig szem előtt van – jegyezte meg.

A rendőrök a nyári bűnmegelőzést célzó kiadványokkal is készültek erre a napra – ezekben tippeket találnak az értékeik, kerékpárjaik megóvására. Utóbbira különösen nagy figyelmet fordítottak az elmúlt években, és nem eredménytelenül: Répási Tamásné szerint nincsenek jelentős biciklilopási hullámok a városban. Az egyéni problémákat szintén egytől egyig meghallgatták, mert az idősek sokkal szívesebben lépnek oda hozzájuk egy kávéra a piacon, mint mennek be hasonló okokból a rendőrségre.

Külön hangsúlyt az internetes csalások megelőzésére fektettek, hiszen a Kalocsai régióban ilyen esetekből fordult elő a szokásosnál több.

A szélhámosoktól ugyancsak igyekeztek óvni a nyugdíjasokat, hiszen ennek a korosztálynak a megtakarításaira továbbra is sok bűnelkövető pályázik.

A főelőadó kiemelte: a nyári hónapokban, amikor a rendszeres szellőztetések miatt nyitottabbá válnak az ingatlanok, jobban kell tartani a trükkös és besurranó tolvajoktól. Ehhez otthoni biztonságtechnikai eszközöket ajánlottak, valamint bemutatták a legjellemzőbb történeteket, amelyekkel a csalók megpróbálnak bebocsátást nyerni.

Újra ki tudott jönni a piactérre a Police Café
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában