galériával frissítve

2021.06.22. 14:19

Bács-Kiskun megyében több helyen kigyulladt az erdő aljnövényzete

Kedden több helyszínre is riasztották a tűzoltókat avartűz miatt.

Pozsgai Ákos

Fotó:

Kigyulladt az erdő aljnövényzete Harkakötöny térségében. Egy hektárra terjed ki a tűz. Az esethez a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik öt vízsugárral eloltották a lángokat, majd ezután Bodoglár közelébe riasztották őket, ahol nagyobb területen foltokban, több kilométerre egymástól öt-hat helyen égett az erdő aljnövényzete. A tűz egy tanya épületeit és a búza táblákat is veszélyeztette. Ide riasztották a kisteleki, a rúzsai, félegyházi tűzoltókat. Több tűzoltó gépjárműfecskendővel és vízszállítóval végzik az oltási munkálatokat.

A ruzsai és a halasi tűzoltóknak sikerült megmenteni egy tanyát is ahol már a kerítés és a területen lévő farakások is égtek.

Az oltási munkálatok közben újabb riasztást kaptak a tűzoltók, Kiskunmajsa és Csólyospálos közé, ahol szintén az erdő aljnövényzete és az avar kapott lángra.

Balotaszállás és Öttömös között is kigyulladt az erdő, oda a kiskunhalasi, szegedi és a környékbeli tűzoltókat riasztották.

A tűzesetek felszámolásában részt vett a kiskunhalasi székhelyű Tüzes Kunok Járási Mentőcsapat, valamint a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentőegyesület is. Az önkéntesek a közelmúltban a Belügyminisztérium pályázatán nyert speciális felszereltségű terepjáróval avatkoztak be.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Bács-Kiskunban

A száraz és meleg időjárás miatt ilyenkor sokkal szárazabb a növényzet és egy kis figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. A tűzoltókat idén már több, mint 4900 szabadban keletkezett tűzhöz riasztották, a leégett terület pedig akkora, mintha 5035 focipálya égett volna le.

A kertben bográcsozni, grillezni szabad, de a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára és mindig legyen a közelben oltóvíz.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdotuz.hu vagy a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában