eltiltás

2021.05.25. 10:29

Hét nap alatt tizenegy jogosítvány ugrott a megyében

Egy hét alatt majdnem tucatnyi sofőr ellen indítottak büntetőeljárást a májusban életbe lépett járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

baon.hu

Forrás: police.hu

A gépjárművezetéstől eltiltott sofőrök közlekedésben való részvétele fokozott veszélyt jelent a szabálykövető járművezetők és gyalogosok részére.

Ők már korábban súlyosan vétettek a közlekedési szabályok ellen, illetve az sem ritka, hogy az eltiltás ideje alatt újabb közlekedési jogsértést – esetleg balesetet – okoznak.

A vezetéstől való eltiltás egy szankció a közlekedési normák és szabályok megsértőivel szemben, amit leggyakrabban ittas járművezetéssel, baleset okozásával, valamilyen súlyos szabályszegéssel vagy az előéleti büntetőpontok halmozásával lehet elérni. A hatóságok így próbálják távol tartani a forgalomtól a közlekedőre veszélyt jelentő sofőröket. Ráadásul a vezetői engedély visszaszerzésének érdekében utánképzésen kell megjelenni, amely jogkövető magatartás tanúsítására ösztönöz.

Az eltiltás hatálya alatti vezetés korábban szabálysértésnek minősült, azonban május 14-től a jogalkotó a bűncselekmények közé emelte ezt a jogsértést, amelynek így a korábbinál súlyosabb az elbírálása.

A törvény hatályba lépését követő első hétben – azaz május 14-e és 21-e között – Bács-Kiskun megyében tizenegy eltiltott járművezetővel szemben kezdeményeztek a közlekedésrendészet munkatársai büntetőeljárást.

Fotó: police.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában