Kecskemét

2021.03.05. 14:20

A gyanú szerint több mint félmilliárdot kért a húspápától vesztegetésre az ügyvédje

Újra őrizetbe került Piero P., az olasz „húspápa”, és volt ügyvédje, H. Ákos is, aki 70 millió forintot csalt ki a a kiskunfélegyházi vágóhíd tulajdonosától, valótlanul azt állítva védencének, hogy elintézte a büntetőeljárás kedvező lezárását. Az ügy gyors befejezéséért pedig 2 millió eurót kért a vállalkozótól, aki ezt az összeget már nem fizette ki.

Hraskó István

Kecskeméti Törvényszék Díszterem (02.24. Földszint 10.) B.301/2020. Piero Pini és 109 társa költségvetési csalás bűntette, és más bűncselekmények tárgyalása

Fotó: Bús Csaba

Látványos rendőri akció során vettek szerdán őrizetbe egy ismert ügyvédet Kecskemét belvárosában. Több rendőrautó állt meg a Malom központnál, majd a nyomozók a Piramis udvarházban lévő irodához mentek. Ügyvédi körökből úgy tudjuk, H. Ákos ügyvédről van szó, és többen azt is megerősítették, hogy a nyomozati szakban ő volt a védője Piero P.-nek, a kiskunfélegyházi vágóhíd tulajdonosának, aki ellen múlt héten indult büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken, és akit szerdán a kecskeméti akcióval egyidőben Félegyházán ugyancsak őrizetbe vettek (

az olasz húspápának nevezett üzletember és társai a vád szerint 2011 és 2018 között adócsalással több mint 6 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek adócsalással

– az óriási összeget Piero P.-ék a nyomozás során teljesen megtérítették, a vállalkozó az előkészítő ülésen tagadta a terhére rótt bűncselekményeket).

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleménye ugyan nem tér ki konkrét személyekre, de több forrásból úgy tudjuk, hogy Piero P.-t és H. Ákost érintették az összehangolt nyomozati cselekmények.

A megalapozott gyanú szerint 2020 első felében a vágóhíd-tulajdonos ügyében meghatalmazott védőként eljáró ügyvéd „valótlanul azt állította védencének, hogy egy hivatalos személy befolyásolása útján elintézte a büntetőeljárás kedvező lezárását és a másik gyanúsítottat érintő letartóztatás megszüntetését”. Az ügyvéd ezért 70 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól. Piero P.-t egyébként 2019 márciusában vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került, a tanúk befolyásolása, valamint a bizonyítékok manipulálása és eltüntetése miatt.

Többször is meghosszabbították a nagyvállalkozó előzetesét, végül nyolc hónap után, 2019 novemberében helyezték szabadlábra,

a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ugyanis ekkor nem indítványozta a letartóztatás fenntartását, a bíróság pedig ilyenkor nem mérlegelhet. Fia, Marcello P. – a cég értékesítési alelnöke – ellenben sokáig házi őrizetben volt, ő meg éppen 2019 novemberében került előzetesbe a tanúk befolyásolása és a szökés, elrejtőzés veszélye miatt, és egészen tavaly októberig a bv.-intézetben volt.

H. Ákos később egy ismerősének beszámolt arról, hogy sikeresen befolyásolta a büntetőügy kimenetelét, majd azt ajánlotta, hogy keressenek együtt még több pénzt a vállalkozó megtévesztésével. Az ügyvéd, ismerőse és egy további személy segítségével 2 millió euró átadására akarták rávenni a húspápát, cserébe a folyamatban lévő eljárás fél éven belüli befejezését és a letartóztatás egy hónapon belüli megszüntetését ígérték. A megtévesztésben részt vevő trió tagjai befolyásos kapcsolatukra hivatkoztak, egyikük pedig hivatalos személynek adta ki magát.

Piero P. az ügy befolyásolására tett újabb ajánlatot is elfogadta,

azonban a 2 millió euró kifizetésére végül nem került sor arra hivatkozással, hogy ezért az ügyért korábban már fizetett.

H. Ákos kapcsolataira – szintén valótlanul – hivatkozva az időközben letartóztatásba került ismerősének is segítséget ajánlott – részben közvetítő útján –, és 10 millió forintot kért azért, hogy „közbenjárjon” a szabadlábra kerülésében. Az ismerős az ajánlatot nem fogadta el.

– A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ügyvéd és társai által megnevezett hivatalos személyek és befolyásos kapcsolatok nem léteztek, illetve az ügyben nem voltak érintettek, ezen személyek befolyásolását valótlanul állították – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, hozzátéve: az ügyben eddig négy gyanúsítottat hallgattak ki, a vállalkozó és az ügyvéd őrizetben van.

Borítóképünk a múlt heti előkészítő ülésen készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában