KECSKEMÉT

2021.02.23. 09:20

Nem rögzítette a salétromsavas tartályt, két mentős megsérült miatta

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki 2019 augusztusában Kecskeméten rögzítés nélkül szállított salétromsavat a gépkocsijával, majd az útra ömlő sav miatt a segítségére siető mentősök megsérültek.

Hraskó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A vádlott 2019. augusztus 12-én délután Kecskeméten vezetett egy kisteherautót, rakterében két 50 literes tartályban salétromsavat szállított. A férfi az erősen maró hatású, veszélyes anyagnak minősülő salétromsavat azonban úgy vitte, hogy a tartályokat a szállítás megkezdése előtt nem rögzítette – mondta el dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője.

Az út során az egyik tartály eldőlt és felhasadt, a salétromsav a jármű utasterébe, majd az úttestre folyt.

A helyszínre hívott mentők, egy mentőápoló és egy gépkocsivezető megpróbáltak a vádlottnak segíteni. Ahogy megközelítették az autót, a salétromsav kiömlése miatt keletkező, maró hatású gázt belélegezték, emellett a gáz a bőrükkel is érintkezett. A mentők emiatt 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, maradandó fogyatékosság szerencsére egyiküknél sem alakult ki.

– A veszélyes áruk közúti szállításával kapcsolatos jogszabályok szerint ezeket az árukat a szállítás során úgy kell rögzíteni, hogy az megakadályozza az áruk elmozdulását, ami a sérülésüket okozná. A vádlott e jogszabályokat, mint foglalkozási szabályokat megsértette és ezzel a sértetteknek gondatlanságból testi sértést okozott – jelentette ki a szóvivő.

A szabadlábon védekező vádlottat a Kecskeméti Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, a vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában