vádemelés

2020.12.28. 09:04

Milliókat zsebeltek be az embercsempészbanda tagjai

Vádat emeltek egy tunéziai és három szír embercsempésszel szemben.

baon.hu

A Bajai Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt egy tunéziai és három szír férfival szemben, akik 2014-2015-ben egy hierarchikusan felépített, összehangoltan működő bűnözői csoport tagjaiként illegális migrásoknak a szerb-magyar határtól illetve Budapestről Németországba és Olaszországba történő szállítását szervezték és végezték.

A vádirat szerint az ügy négy vádlottját – a tunéziai állampolgár férfit és három szír társát – egy Lengyelországban élő líbiai férfi szervezte be az embercsempész nemzetközi bűnözői csoport tevékenységébe. A vádlottak feladata az elsősorban Szíriából, Irakból az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, Törökországon, Görögországon és Macedónián keresztül érkező migránsok szerb-magyar határtól illetve Budapestről Németországba és Olaszországba juttatása volt.

Az illegális migránsoknak a Nyugat-Európába jutás ellenértékét előre oda kellett adniuk az embercsempészésben részt vevő vádlottaknak.

A líbiai férfi a bűntársaival együttműködve magyarországi befogadóállomásokon, valamint Budapesten is toborzott olyan illegális migránsokat, akik pénzért Németországba akartak eljutni. A Magyarországon régebb óta jogszerűen tartózkodó, Budapesten élő harmadrendű vádlott feladata az volt, hogy a szerb-magyar államhatáron illegálisan átjuttatott migránsok Budapestre történő szállítását megszervezze és őket, illetve a magyarországi befogadó állomásokról érkező migránsokat – a Nyugat-Európába történő továbbszállításukat megelőzően – ideiglenesen különböző budapesti hotelekben szállásolja el, amiért alkalmanként és személyenként 400-1200 euró körüli összegeket kért – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A szintén szír állampolgárságú másodrendű és a negyedrendű vádlott ellenszolgáltatás fejében szintén részt vett a szerb-magyar államhatáron illegálisan átjuttatott migránsok Budapestre történő szállításának megszervezésében. A vádlottak feladata emellett az volt, hogy a rendőri jelenlét folyamatos figyelése mellett a hotelekben elszállásolt migránsokat elkísérjék a szállítással megbízott, lengyel bűntársuk által vezetett román honosságú személygépkocsihoz, azaz a „felvételi ponthoz”.

Negyedik társuk, az úgynevezett sétáltató szerepét betöltő tunéziai vádlott a Szerbiában toborzott migráns csoportokat a zöldhatáron keresztül Magyarországra, az őket továbbszállító járműhöz kísérte. Alkalmanként maga is továbbutazott a csoporttal, melynek során a szerepének elrejtése érdekében rendőri ellenőrzéskor magát is illegális migránsnak adta ki.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által felderített ügyben a bűnszervezetben résztvevő vádlottak

a több mint 70 illegális migráns továbbszállításában való közreműködésért közel 8 millió forintban részesültek.

Az ügyészség a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és ezért velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a vádlottak feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak. Emellett azt, hogy a gazdagodásukkal egyező mértékű vagyonelkobzást alkalmazzon a bíróság. Bűnösségükről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Police.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában