galériával

2020.11.01. 17:15

Sírkövet rongáltak meg a keceli zsidó temetőben

Sírköveket döntöttek le és törtek össze a keceli zsidó temetőben. Az eset vasárnap reggel látott napvilágot a közösségi médiában, a temetőt fenntartó önkormányzat és a sírhelyek gondnoka feljelentést tett a rendőrségen.

Pozsgai Ákos

Fotós:

Szomorú a látvány halottak napja előtti egy nappal a keceli zsidó temetőben, ahol három síremléket is ledöntöttek. Brutális pusztítás nyomait mutatják az összetört sírkövek, amelyek közül egyet talán helyre sem lehet állítani, teljesen újat kell helyette építeni. Egy másik közeli síremlék helyét pedig szemmel láthatóan korábban emberi fekáliával szennyezték be.

– Vasárnap reggel értesült az önkormányzat a közösségi médiából arról, hogy a helyi zsidó temetőben rongálás történt. A városvezetése megtette a szükséges lépéseket a hatóságok felé, feljelentést tett az ügyben a rendőrségen – tájékoztatta a helyszínen a baon.hu-t Radva Zoltán, a keceli önkormányzat városgazdálkodási csoportjának vezetője. Információink szerint a sírrongálás kapcsán bejelentést tett a rendőrségen a temető gondnoka is.

Úgy tudjuk, hogy a műemlék-temető a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tulajdonában van, az üzemeltetését viszont a keceli önkormányzat látja el. A város vezetése a történtekről tájékoztatja a MAZSIHISZ vezetőségét is.

A városgazdálkodási csoport vezetője csak megbecsülni tudta az előzetes tájékozódás alapján a síremlékek helyreállításának költségét, ami Radva Zoltán tájékoztatása szerint az erkölcsi károkozáson túl több százezer forintba fog kerülni, amit az önkormányzat vállal magára. A csoportvezetőtől megtudtuk azt is, hogy az önkormányzat már hétfőn hozzálát a helyreállítható sírhelyek rendbehozatalához, a komolyabb kárt szenvedett egyik sírhely felújításához a kőfaragókon kívül a MAZSIHISZ szakembereinek véleményét és közreműködését is kérni fogják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában