kalocsa

2020.11.25. 10:27

A bankot és vevőiket is becsapták az autókereskedők

A Kalocsai Járási Ügyészség vádat emelt egy autókereskedő férfival és nővel szemben, akik nemcsak a számukra hitelt nyújtó bankot, hanem vevőiket is átverték: az előleget átvették, az ígért autókat viszont nem szállították le.

Hraskó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a férfi és a nő egy évek óta működő autókereskedés vezetőjeként 2017 áprilisában készletfinanszírozási szerződést kötött az egyik hitelintézettel. Ez alapján a bank egy éven át 27 millió forint összegű hitelkeretet tartott fenn a kereskedés részére új és használt kocsik beszerzése érdekében. A hitel biztosítéka az adós cég mindenkori járműkészlete volt.

– A vádlottak azért, hogy a keretösszeghez hozzájussanak, egy másik autókereskedő cégük nevében kiállított, valótlan adásvételi szerződéseket nyújtottak be a bankhoz. A papírokon szereplő autóknak azonban ez a másik cégük sosem volt tulajdonosa, így az autókat az adós cég sem szerezhette meg. A vádlottak által vezetett adós társaság a keretösszeg szinte teljes kimerítésével becsapta a finanszírozó bankot, mert valójában nem rendelkezett olyan mértékű bevétellel, amely a kölcsön visszafizetését lehetővé tette volna – részletezte a vádhatóság helyettes szóvivője.

A vádlottak vevőiket is becsapták: új autó beszerzését, forgalomba helyezését és átadását ígérték, különböző összegeket vettek át tőlük, a megrendelt gépkocsikat azonban nem szállították le. Volt olyan megrendelő, aki annak ellenére nem jutott hozzá az autóhoz, hogy a teljes vételárat kifizette. Húsz vevőjüknek összesen több mint 73 millió forint kárt okoztak, amelynek egy részét a férfi vádlott megtérítette.

A cégvezető női vádlott ráadásul négy és fél éven át rendszeresen dézsmálta az általa kezelt céges bankszámlát: havonta többször 150-200 ezer forint közötti összegeket utalt át jogosulatlanul a saját számlájára. A közlemény rovatban találomszerűen az autókereskedő céggel üzleti kapcsolatban álló társaságokat és szerződésszámokat, olykor pedig az adóhatóságot jelölte meg. Több mint 56 millió forinttal rövidítette meg a céget.

Az ügyészség a vádlottakat jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Emellett a női vádlottnak különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt is felelnie kell. A jelenleg szabadlábon lévő vádlottak ügyében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában