rendőrségi közlemény

2020.10.30. 07:04

Hajóson sikerrel jártak a csalók

Közleményben veszi sorra a rendőrség a legfontosabb tudnivalókat az unokázós csalók ellen, akik az utóbbi hetekben egyre aktívabbak a térségben.

Gábor János

Bár az emberek zöme gyanút fog, így is van, aki bedől: információink szerint a csalók Kalocsán kívül Dunapatajon és Hajóson is próbálkoztak, utóbbi helyszínen sikerrel.

Az időseket rendre az egyik hozzátartozójuk, jellemzően unokájuk nevében hívják fel, amivel nagyobb hatást érnek el. Az ismeretlen hívók a leggyakrabban azt állítják, hogy a rokon balesetet szenvedett, és a károkozás miatt kell a pénz. A rendőrség azt kéri mindenkitől, aki ilyen hívást kap, ellenőrizze a hívás valóságtartalmát, például úgy, hogy felhívják azt a személyt, akire a telefonáló hivatkozott.

A rendőrségi közlemény egy másik jellemző csalásra, a társkeresős átverésre is figyelmeztet. Ebben az esetben a bűnözők a közösségi oldalakon keresnek fel egyedülálló, középkorú nőket, akikkel elhitetik, hogy romantikus szándékaik vannak, de kölcsönre van szükségük a találkozáshoz. Ilyenkor gyakran kamu profilt működtető, külföldi csalókról van szó, és könnyű felismerni a szándékukat, mivel nyelvi hibákat ejtő fordító programmal üzengetnek.

Hasonló megkeresések esetén a nyomozók azt kérik, hogy a hölgyek semmiképpen ne utaljanak pénzt olyan személyeknek, akiket nem ismernek személyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában