vádemelés

2020.09.18. 12:26

Csúnyán, többszörösen átverték a pénzére hiába váró szabadszállási asszonyt

Egy idős szabadszállási nőnek ismerőse több mint félmillió forinttal tartozott. Az asszony három férfit is megbízott az adósság behajtásával, de további egy millió forintja bánta a dolgot, mindhárom „behajtó„ csak hitegette.

Hraskó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Három férfi ellen emelt vádat a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség csalás miatt. Mint azt dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: az egyik vádlott (a másodrendű) meg volt szorulva anyagilag, ám megtudta, hogy egy szabadszállási asszonynak – az ügy sértettjének – egyik ismerőse 5-600 ezer forinttal tartozik és nem mutat hajlandóságot a visszafizetésre. A vádlott felkereste a nőt, azt állítva, hogy pénzbehajtással foglalkozik, és azt ígérte, hogy a tartozást többszörösen vissza tudja szerezni. Ám ez eszében sem állt, csak az volt a célja, hogy lenyúlja a sértettet. Első alkalommal 150 ezer forintot kért az asszonytól, de már ekkor jelezte, hogy egy álnéven megnevezett társát is bevonja a behajtásba, mert az „ilyen ügyeket” együtt szokták intézni.

A társ az elsőrendű vádlott volt, akit az ötletgazda másodrendű beavatott a részletekbe. Ő szintén 150 ezer forintot vett át a sértettől „költségei fedezésére”, és kérte, hogy megbízása maradjon titokban. Az elsőrendű ezután újra és újra elment az idős nőhöz, hitegette, hogy behajtja a tartozást, de csak mindig újabb összegeket kért, hogy a korábbiak „ne vesszenek kárba, ne vesszen el az ügy”. Néhány hónap alatt készpénzben, arany ékszerekben és műszaki cikkekben összesen 616 ezer forintot csalt ki a sértettől.

Mivel az asszony továbbra sem jutott hozzá ismerőse tartozásához, ezért 2018 nyarán elkeseredésében kapcsolatba lépett egy férfivel (ő a harmadrendű vádlott), aki ugyancsak azt hazudta neki, hogy az elsőrendűnek kifizetett összegeket vissza tudja szerezni. Neki sem állt szándékában ugyanakkor semmiféle behajtás, viszont 280 ezer forinttól ő is megszabadította az idős hölgyet, mondván, „ez az összeg hiányzik a neki segítő ismerőse óvadékából” – mondta el dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna. A sértett a nyomozás során kára megtérítése érdekében a vádlottakkal szemben polgári jogi igényt jelentett be.

Az ügyészség a három férfit csalással vádolja, a visszaesőnek számító elsőrendűvel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a másik két férfinak felfüggesztett fogházat. Bűnösségükről a Kunszentmiklósi Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában