KECSKEMÉT

2020.05.27. 17:34

Életét kockáztatva mentette meg a rendőr az öngyilkosságra készülő nőt

Az adrenalin rendesen dolgozott a kecskeméti rendőrben, de egy pillanatig nem gondolkodott, kimásszon-e tetőre a leugráshoz készülő asszonyhoz. Kováts Zsolt őrmester rutinosan mozgott a hatemeletesen, ami nem csoda, hiszen korábban ácsként sok időt töltött el tetőkön. Járőrtársa, Magyar Tamás segítségével végül sikeresen behúzták az ellenkező nőt az ablakon.

Hraskó István

Kováts Zsolt rendőrjárőr tudta, hogy azonnal cselekedni kell.

Fotó: Bús Csaba

Május 26-án, kedden délután 2 óra 38 perckor érkezett a telefon a Kecskeméti Rendőrkapitányságra, hogy a Gyenes Mihály tér egyik hatemeletes társasházának tetejére egy nő kimászott a tetőtéri ablakon, és azt kiabálja, hogy le fog ugrani. A Kecskeméti Rendőrkapitányság járőr alosztályának két fiatal őrmestere, a 23 éves Magyar Tamás és a 24 éves Kováts Zsolt hallotta ezt a rádióforgalmazásban, és azonnal bejelentkeztek az ügyeletre, hogy a helyszínre sietnek.

A szolgálatban lévő rendőrpárosok közül ők értek oda elsőként, két három perccel a bejelentést követően. Nyolc-tíz lakó, járókelő állt a társasház előtt, és nézték aggódva a drámai jelenetet, ahogy az öngyilkosságra készülő nő kint áll a meredek tetőn. A két rendőr nem habozott, felrohant a hatodik emeleti lakásba, amelynek résnyire nyitva volt az ajtaja. Belépve azt látták, hogy egy férfi az ablakon kihajolva próbálja visszahúzni az asszonyt, sikertelenül.

– Mérlegelés nélkül kimásztam a tetőre az ablakon keresztül. Nem volt idő gondolkodni, kötelet keresni, hogy kikössem magam, azonnal cselekedni kellett – idézte fel Zsolt, aki határozott nemmel felelt a kérdésre, nem tartott-e a hajmeresztő mutatványtól. Majd mosolyogva elárulta: szakmája szerint ács és tetőfedő, rengeteget dolgozott házakon, így elég sok rutinnal rendelkezik a magasban történő mozgáshoz. Tamás az ablakhoz állt, készülve arra, hogy a kellő pillanatban ő is megfogja a nőt.

A rendőrök igyekeztek megnyugtatni a 43 éves asszonyt, aki folyamatosan azt kiabálta, hogy véget akar vetni az életének, hagyják őt békén, le akar ugrani. Kováts Zsolt a hófogókon állva stabil pozíciót igyekezett felvenni, magához szorított a nő lábait, de nem volt könnyű dolga, mert – ahogy az őrmester felidézte – folyamatosan rúgkapált. A rendőr a másik kezével félretolt pár cserepet, hogy a tető léceiben meg tudjon kapaszkodni, és ne essenek le a húszméteres magasságból. Apránként így sikerült a nőt az ablak felé emelnie, Tamás pedig kinyúlt és a hóna alatt megfogva behúzta a szobába.

Kováts Zsolt rendőrjárőr tudta, hogy azonnal cselekedni kell.
Fotó: Bús Csaba

Bent továbbra is ellenállt, nem csillapodott le, kiabált, köpködött, úgyhogy a járőröknek figyelniük kellett rá, hogy ne tegyen kárt magában. Végül érkeztek a mentőszolgálat munkatársai, akik kórházba szállították. Ahogyan a lakásban tartózkodó férfi a rendőröknek elmondta, a nővel megromlott a párkapcsolatuk, és a helyzet annyira rossz lett, hogy az asszony az öngyilkosságot akarta választani.

– Tíz percnek tűnt az egész, pedig ott voltunk egy félórát. Villámgyorsan történt minden. Közben a többi egységünk és a tűzoltók is a helyszínre érkeztek – tette hozzá Magyar Tamás. A két elhivatott rendőr őrmester higgadtan, tárgyilagosan mondta el a történteket, de azt elismerték, hogy dolgozott bennük az adrenalin, hiszen ilyen veszélyes intézkedésben még nem volt részük. Az akciónak persze híre is ment, a két járőr a rendőrkollégáktól, parancsnokoktól és persze a családtól, barátoktól is sok gratulációt kap helytállásáért.

Zsolt 2015. szeptember 1-je óta teljesít szolgálatot a rendőrség állományában, volt a Készenléti Rendőrségnél, másfél évig a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltségen, tavaly január 1-jétől pedig a járőr alosztályt erősíti. Tamás három éve rendőr, ő járőrként kezdett Kecskeméten. Mindketten nagyon szeretik a hivatásukat és a váltásban jól összekovácsolódott csapatot.

Kovács Zsolt és Magyar Tamás rendőrök nagyon szeretik a hivatásukat és a váltásban jól összekovácsolódott csapatot.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában