Kiskunhalas

2019.11.17. 19:28

Büntetőeljárás is folyik a halasi veszélyes hulladék ügyében

Számítások szerint megközelítőleg 380 millió forintba kerül annak a nagy mennyiségű veszélyes hulladéknak az elszállítása, amit a korábbi tulajdonos Kiskunhalason, egy Majsai úti telephelyen hagyott.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Erről Sanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára beszélt szerdán az országgyűlésben, a jobbikos Farkas Gergely országgyűlési képviselőnek adott válaszában, aki arról kérdezte a minisztériumot, hogy mikor oldódik meg a halasi veszélyes hulladék ügye.

Sanda Tamás államtitkár válaszában felhívta a figyelmet, hogy a kiskunhalasi súlyos környezetszennyezés ügyében a hatósági eljárással párhuzamosan büntetőeljárás is indult. A Kiskunhalasi Járásbíróság ítéletében a Bács-Reál Kft. korábbi ügyvezetőjét veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettében bűnösnek mondta ki, vagyis a jelenlegi állapot bűncselekménynek a következménye.

Az államtitkár elmondta, hogy a környezetvédelmi hatóság kötelezte az ügyvezetőt az eredeti állapot helyreállítására, majd miután ennek sem ő, sem a későbbi tulajdonosok nem tettek eleget, a kötelezés végrehajtását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi el. Így a hulladék elszállítására legkorábban az adóhatóság általi végrehajtási eljárást követően kerülhet sor, ez közel 380 millió forintba kerül majd.

Fotó: Pozsgai Ákos
Fotó: Pozsgai Ákos

A hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem egyik legfontosabb elve a szennyező fizet elv, melynek érvényre juttatásához a hatósági eljárások lefolytatása nélkülözhetetlen – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a telephely aktuális környezeti állapotát a környezetvédelmi hatóság a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együtt folyamatosan vizsgálja, azonnali intézkedést nem tartottak azonban szakmailag indokoltnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában