Kiskunhalas

2019.10.04. 07:30

Középiskolások és rendőrök ültek egy asztalhoz

Nem a szokásos drogprevenciós program volt szerda délelőtt a Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium auditóriumában. Az úgynevezett Police Café gyakorlat tanulókra kifejlesztett változatában rendőrök és diákok ültek egy asztalhoz, hogy a kábítószer-fogyasztásról beszélgessenek.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Hazánkban idén májusban először Kiskunhalason tartottak ilyen eseményt, akkor a hetedik és nyolcadik osztályosokhoz vitték el ezt a gyakorlatot, ami a World Café módszertanán alapul. Lényege, hogy egy adott lakosságot érintő problémával foglalkoznak az abban érintett résztvevők. A Police Café tehát nem más, mint egy kávéházi beszélgetés, melynek rendőrök a házigazdái.

Ez a beszélgetési forma egy adott téma köré épül, ahol az asztaltársaságoknak van egy témafelelőse, ő vezeti a beszélgetést és informálja a társaságot. Ahhoz pedig, hogy minden információ eljusson minden résztvevőhöz a témavezetők és velük együtt a témák asztalról asztalra vándorolnak.

A halasi szakiskolában a társalgás témái a kábítószerfogyasztás különböző aspektusai voltak. – A középiskolások jelentik a legveszélyeztetettebb korosztályt, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy elhozzuk ide is ezt a gyakorlatot. Megkérdeztük tőlük, tudják-e, mi a kábítószer, hogy felmérjük a tudásszintjüket és informáljuk őket. Párbeszédet folytattunk arról miért próbálják ki ezeket a szereket. Szóba kerültek a kábítószerfogyasztás jogi és egészségügyi következményei, valamint az is, kihez fordulhat egy függő – mondta Farkasné Wodring Zsuzsanna őrnagy, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A rendőrök mellett szociális munkások, gyógypedagógus, iskola pszichológus is részt vett a kávéházi beszélgetésben. Továbbá az egyenruhások mellé civilbe öltözött rendőrök is csatlakoztak az asztaltársaságokhoz, ezzel erősítve a még közvetlenebb kommunikációt. Ez a fajta kötetlen társalgás bizalmat ébreszt a tanulókban, akik partnerként tekintenek a szakemberekre, ezáltal hatékonyabb lehet az információáramlás, a megelőzés, valamint a segítségnyújtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában