Bács-Kiskun

2019.08.12. 13:37

Adócsaló őrző-védő céghálózatot kapcsoltak le a pénzügyi nyomozók

Vagyonvédelemmel foglalkozó adócsaló céghálózatot leplezett le a NAV regionális bűnügyi igazgatósága. Nyolc személyt vettek őrizetbe, az országos akcióban 30 helyszínen tartottak házkutatást, 800 millió forint értékű vagyontárgyat és készpénzt foglaltak le a vezetőknél.

Hraskó István

Barnáné Horváth Melinda pénzügyőr őrnagy, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense elmondta: az őrző-védő hálózatot a gyanú szerint két Pest megyei férfi mozgatta, vállalkozásaik az ország minden megyéjében foglalkoztattak vagyonőröket.

Egy dél-alföldi cég nevében szerződtek a partnerekkel, de kiderült, hogy az alkalmazottak jelentős része a láncolatban szereplő más cégekhez lett bejelentve. A dolgozók foglalkoztatását fiktív számlákkal igazolták és járulékot sem fizettek utánuk. A cégeket három-négy havonta cserélgették, többet közülük külföldi állampolgárra írattak. A jelenlegi adatok szerint majd egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV pénzügyi nyomozói, revizorai, informatikusai és végrehajtói országosan mintegy harminc helyszínen tartottak kutatásokat és foglaltak le bizonyítékokat, vagyontárgyakat, köztük egy nagy értékű hajót. A bűnszervezet egyik vezetőjének széfjében 97 millió forintot, a másik vezetőjénél egy szekrényben több mint harmincmillió forintnyi készpénzt, valamint a cég irodájában lévő széfben egy készpénzzel teli táskát is találtak. A cégháló könyvelési anyagát, ötszáz darab bélyegzőt, valamint a szervergépet és számítógépeket egy titkos raktárhelyiségben találták meg.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók nyolc személyt hallgattak ki gyanúsítottként bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A bűnszervezet irányítói és könyvelői letartóztatásban vannak. Az ügy helyi vonatkozásairól a sajtóreferens annyit árult el, hogy a hálózat cégeinél több Bács-Kiskun megyei, ezen belül kecskeméti lakhelyű személy is dolgozott.

 

Ezek is érdekelhetik