Bács-Kiskun

2019.04.03. 17:16

Maratoni sebességmérést tartanak az utakon

Ötödször csatlakozott hazánk az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL felhíváshoz, melynek keretében szerda hat órától csütörtök reggel hat óráig huszonnégy órás sebességmérő akcióban méri be a rendőrség a gyorshajtókat. A Speedmarathon ellenőrzési helyeinek kiválasztásába a lakosságot is bevonta a hatóság. Megyénkben 65 helyszínen végez sebességmérést a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A gyorshajtás évekre visszamenően vezető baleseti oknak számít, ami a balesetek csaknem egyharmadával közvetlen összefüggésben van. Emiatt nem lehet túlbecsülni a gyorshajtás visszaszorításáért tett intézkedések fontosságát. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL felhívására Európa országaiban 24 órás sebességmérő akció, a Speedmarathon zajlik szerda reggel 6 órától csütörtök reggel 6 óráig, melyhez hazánk immár ötödik alkalommal csatlakozott.

Bóbis Attila alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy a közúti közlekedési balesetek elsődleges oka a sebesség túllépése.

– Ha csak megyénket vesszük alapul, az első negyedévben történt 169 személyi sérüléses balesetből 55-öt a sebességtúllépés okozott, ami csaknem egyharmados arányt jelent – mondta az alezredes, amivel rámutatott az elrettentő erővel rendelkező sebességmérés fontosságára.

A 24 órás akció keretében a megye 65 helyszínén ellenőrzik a gyorshajtókat, melynek nagy része a lakosok által javasolt területeket érinti, valamint a rendőrség elemző-értékelő munkája során azokat a szakaszokat jelölte ki, ahol korábban már történt sebességtúllépés miatt közlekedési baleset. Bóbis Attila azt is elárulta, hogy a melyik számít a megye legveszélyesebb útjának: ez nem túl meglepő módon a 44-es számú főút.

Az osztályvezető elmondta, hogy igen széles skálán mozognak a gyorshajtás bírságtételei. Például egy 50 kilométer per órás útszakaszon 69 kilométeres sebesség alatt helyszíni bírságot szabnak ki a rendőrök, ami 5-től 50 ezer forintig terjedhet, ha efölött lépik túl a sofőrök a sebességet, akkor az 30 ezertől 300 ezerig terjedő közigazgatási bírságot és büntetőpontokat von maga után. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a sebességméréssel nem a bírságolás, hanem a baleset-megelőzés a céljuk. Ezért is járják az oktatási intézményeket és munkahelyeket baleset-megelőzési programjukkal, mellyel a fiatalok és felnőttek figyelmét egyaránt felhívják a gyorshajtás veszélyeire, ami sajnos folyamatosan leselkedik a közlekedőkre, hiszen az élet minden területén tapasztalható fokozódó hajsza, a felgyorsult életritmus tünetei az utakon is megjelennek, ezért fontos ilyen intézkedésekkel visszaszorítani és beláttatni az emberekkel, hogy jobb lassabban elérni céljukat, mint sohasem.

Országszerte ezrek futottak bele a traffipaxba az előző évek akcióiban

A tavalyi akcióban országszerte 1071 helyszínen 464 ezer járművet ellenőrzött a rendőrség és 4268 sebességtúllépést regisztráltak. 2017-ben a Speedmarathont havazás miatt fel kellett függeszteni, de 2016-ban 3741 gyorshajtót bírságoltak meg, 2015-ben pedig 4928-an futottak traffipaxba a 24 óra alatt. A rendőrség tavaly összesen 623 142 esetben szabott ki bírságot, több mint 21 milliárd forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában