Orgovány

2018.12.15. 11:30

Kigyulladt iskolából mentettek az orgoványi tűzoltók a gyakorlaton (videó)

Éves minősítő vizsgájukat teljesítették péntek délután az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói, mely az általános iskola épületében rekedt embert kellett kimenteniük.

Horváth Péter

– Jócskán bennünk van a drukk – mondta valamennyi bajtársa nevében Vass Zoltán, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltója, miközben az éves minősítő vizsga megkezdését jelző segélyhívás beérkezésére vártak teljes felszerelésben a tűzoltó szertárnál, a péntek esti mínuszokban.

Az orgoványi önkéntes tűzoltók beavatkozó minősítésben működnek, ennek megfelelően évente teljesíteniük kell a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minősítő vizsgáját. Az ilyen minősítéssel rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek ugyanúgy riaszthatók, mint a hivatásos állomány, s a helyi tűzoltók izgalma jogos volt, hiszen a vizsga eredményétől függött, hogy megtarthatják-e minősítésüket. A vizsga tartalmát minden évben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság határozza meg és ők felügyelik a menetét, végül minősítenek. A gyakorlat során egy teljes eset-szimulációt kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak: a 112-es segélyhívó számról beérkezett hívás alapján vonultak ki az általános iskolához, melynek a forgatókönyv szerint az egyik szertára kapott lángra, és egy ember bennrekedt. A feladat során a tűzoltók azonosították a tűz helyét, melyet oltani kezdtek, egy másik csoport pedig megkezdte a bennrekedt személy mentését, akit hordágyon vittek ki az épületből.

Az orgoványi tűzoltóknak jót tett az egészséges drukk, mert a tűzoltási, a műszaki- és életmentési feladatokat egyaránt sikerrel teljesítették. A vizsgát minősítő Gáncsos László tűzoltó alezredes értékelésében kiemelte, hogy az önkéntes lánglovagok a tavalyihoz hasonlóan idén is összeszokottan és magas szakmai színvonalon teljesítették a feladatot, és évről évre egyre magasabbra helyezik a mércét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában