Gyilkosság

2018.04.11. 12:40

Enyhítettek a tiszakécskei gyilkosok büntetésén

Másodfokon enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak a két férfinak a büntetését, akik 2016 tavaszán brutális kegyetlenséggel megöltek egy izraeli világjárót Tiszakécskén. A gyilkosság kitervelője, N. Károly életfogytig tartó fegyház helyett 21 évet kapott, társa, S. Eduárd 18 év helyett 15-öt. Az ítélet jogerős.

Hraskó István

N. Károly egy éve a Kecskeméti Törvényszéken életfogytig tartó fegyházat kapott, szerdán ezt levitték 21 évre. S. Eduárdnak 18 év helyett 15 évet kell leülnie. Az MTI tudósítása szerint Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, „a bíróság elsősorban a vádlottak életkorára tekintettel látott lehetőséget a büntetés enyhítésére”. Pedig a másodfok ugyanúgy nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és kábítószer birtoklás bűntettében találta bűnösnek a vádlottakat, mint a törvényszék.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a 40 éves izraeli állampolgárságú férfi a világot járva 2016 márciusában érkezett Magyarországra. Apai ágon magyar származású volt és tervei között szerepelt a magyar nyelv elsajátítása és az állampolgárság megszerzése is. Április közepéig Kecskeméten szállt meg, majd az ezt követő napokat Tiszakécskén töltötte. Alkalmi szállásokon vagy a szabadban, sátorban, hálózsákjában éjszakázott a vasútállomás mellett. Sokan látták a vándort, több vendéglátóhelyen is megfordult, ahol nem sok mindent fogyasztott, de ezeken a helyen töltötte a telefonját, szerezte be a számára szükséges vizet. Azt, hogy miért horgonyzott le Tiszakécskén, senki nem tudja. Személyes tárgyait egy kerekes utazóbőröndben, pénzét a ruházatában tartotta. A Petőfi Népének korábban Szabó Vendel ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány helyettese elmondta: kollégái Tiszakécskén kétszer is találkoztak az izraeli férfival. Az első jelzés alapján migránsnak nézték. Igazoltatták, rendben találtak mindent, és útjára engedték. Majd április 21-én egy angolul kiválóan beszélő rendőr elmondta neki, hogy milyen szálláslehetőségek vannak Tiszakécskén, de a világjáró ott maradt a vasútállomásnál.

Itt figyelt fel rá az idősebb, 23 éves, kocséri illetőségű vádlott, N. Károly, aki egy romos házban húzta meg magát az Arany János utcában. Ő és haverja, a 21 éves lakiteleki S. Eduárd ebben az időben Tiszakécskén együtt csavarogtak, italoztak, alkalmi munkából és kisebb lopásokból tartották fenn magukat, állandó pénzzavarral küzdöttek, és alkalmanként kábítószert is fogyasztottak. Az izraeli férfival április 21-én este N. Károly egy buszmegállóban ismerkedett meg. Mivel a világjáró magyarul, a vádlott pedig angolul nem tudott, N. Károly egy ismerőse segített nekik a társalgásban. Az elsőrendű vádlott elhatározta, hogy elcsalja magával az izraelit a romos házhoz és megszerzi értékeit. Szállást ajánlott neki, a világjáró pedig elfogadta.

Ebben a romos házban találtak rá a rendőrök a meggyilkolt férfi holttestére

Miközben a romos ház udvarán az izraeli férfi a holmiját pakolta, N.Károly ismerőseivel megosztotta tervét, akik azonban nem akartak abban résztvenni, és a vádlottat is próbálták róla lebeszélni. Végül aztán távoztak. Az izraeli férfi elaludt, N. Károly ekkor telefonon odahívta S. Eduárdot, aki viszont beleegyezett a dologba. Az idősebb vádlott felvetette, hogy nemcsak kirabolni, hanem meg is kellene ölni az izraeli férfit, mivel régóta foglalkoztatja a gondolat, milyen érzés ölni. A kegyetlen szavakat brutális tettek követték: a két fiatal az udvaron szerteszét heverő téglákkal előbb 2-3 méter távolságból, majd egyre közelebbről nagy erővel dobálni kezdték alvó áldozatukat. Az izraeli férfi a támadásra felébredt, azonban mire kezeit kiszabadította a hálózsákból, már nem tudott védekezni, és elvesztette eszméletét. Miután nem mozdult, a vádlottak azt hitték, meghalt, és elkezdték átkutatni a csomagjait. Az izraeli férfi ekkor hörögni kezdett, mire N. Károly és S. Eduárd ismét dobálni kezdték, amíg végleg el nem hallgatott. A világjáró legalább harminc sérülést szenvedett el, főként a tégláktól, de több rúgás is érte.

A kíméletlen gyilkosok két mobiltelefont, egy laptopot, fülhallgatókat, 3 ezer forintot és 20 dollárt találtak áldozatuknál. Egy összeomlott házrészbe húzta a holttestet és törmelékkel letakarták. Az elrabolt értékek egy részét a Tisza-parton elásták, a férfi laptopját és egyik telefonját pedig eladták. Később pont ez vezette a rendőröket a nyomukra (a zsaruk azután kezdték keresni Gross Ofirt, hogy édesapja jelezte, fia szokása ellenére napok óta nem adott magáról életjelet). Mikor a vádlottakat május 1-jén elfogták, csekély mennyiségű szintetikus kábítószert is találtak ruhájukban. S. Eduárd mutatta meg a rendőröknek, hol rejtették el a holttestet. Először azt mondta, hogy neki nincs köze a gyilkossághoz, de gyorsan belátta, nincs értelme tagadni, megtört, társát is megnevezte.

Egy éve szigorúbb ítélet született

A Kecskeméti Törvényszék éppen egy éve nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és kábítószer birtoklás bűntettében találta bűnösnek a vádlottakat. N. Károly életfogytig tartó fegyházat kapott, a bíróság emellett kimondta, hogy büntetéséből legkorábban 25 év után szabadulhat. S. Eduárdot 18 év fegyházra ítélte a törvényszék, amelynek legalább kétharmad részét le kell töltenie, utána bocsátható csak esetleg feltételesen szabadlábra. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, ezért tárgyalták ma a pert másodfokon Szegeden.

Képünk korábban megjelent cikkből származik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában