vádirat

2018.02.07. 12:04

Ablakcserét ígért, de csak a pénzt nyúlta le

26 ügyfelének összesen 2,2 millió forint kárt okozott egy bátmonostori férfi, aki nyílászárók cseréje ürügyén felvette a pénzt a zömében idős emberektől, de a munkát nem végezte el.

Hraskó István

A 33 éves bátmonostori férfi 2015 őszétől egy nyílászárók forgalmazásával foglalkozó bajai cég üzletkötőjének adta ki magát. Közel fél éven keresztül Komlón, Cegléden, Kisteleken, Baján, Egerben és Bácsbokodon összesen 26 olyan megrendelést vett fel, amelyeket egyáltalán nem, vagy csak részben teljesített a becsapott megrendelők felé.

– A vádlott az ügyfelei megtévesztése érdekében megrendelőlapot készített, amelyen valótlanul a bajai nyílászáró céget tüntette fel, azt a látszatot keltve, mintha a munkát nem ő, hanem a cég vállalta volna. A szerződés megkötésekor foglaló címén 10 ezer és 253 ezer forint közötti összegeket vett át a megtévesztett megrendelőktől. Az ajtókat, ablakokat, redőnyöket olyan áron vállalta beszerezni és beszerelni, amely vonzóan kedvező volt, egyes esetekben még a beszerzési költséget sem fedezte. A vádlott így már a megrendeléskor tudta, hogy a vállalt munkát nem, vagy csak részben fogja tudni teljesíteni és ezzel az áldozatainak kárt okoz – részletezte a vádat dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője.

A becsapott ügyfelek között hat olyan idős ember is volt, akiket az átlagosnál könnyebb volt megtévesztenie. Egyiküket azzal a hamis állítással beszélte rá sikeresen az ablakcsere megrendelésére, hogy a társasház többi lakásában is szükség lesz erre. A vádlott az ügyfeleinek összesen mintegy 2,2 millió forint kárt okozott, mely nem térült meg.

Volt olyan megrendelés, amelyet a vádlott részben teljesített, ebben az esetben azonban a beszerelt ablakok árával nem számolt el a nyílászárókat forgalmazó cég felé, ezzel mintegy 3,3 millió forint kárt okozva a cégnek.

A Bajai Járási Ügyészség a büntetett előéletű férfit üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és sikkasztás bűntettével vádolja, amely a bűnhalmazat miatt 7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A férfi bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik