vádemelés

2018.01.05. 11:47

213 kirándulni vágyót csapott be a kecskeméti tanárnő

Börtönbüntetést indítványoz az ügyészség annak a kecskeméti tanárnőnek, aki 2016-ban hatnapos franciaországi kirándulást hirdetett diákoknak, a 213 jelentkezőtől összesen 9,2 milllió forintot szedett be, majd indulás előtti estén e-mailben lemondta a túrát, és a pénzzel azóta sem számolt el a károsultaknak.

Többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség az ellen a tanárnő ellen, aki diákok és felnőttek tömegét csapta be még 2016-ban, egy – mint utólag kiderült – teljesen kamu franciarországi utazással, melyhez sem szállást, sem buszt nem szervezett, ez nem is állt szándékában, majd indulás előtt egy nappal e-mailben lemondta az utazást.

Jelentős kedvezményekkel kecsegtetett

A vádirat szerint a 48 éves kecskeméti tanárnő anyagi gondokkal küzdött, amikor 2016 tavaszán az iskola tanulói részére hatnapos franciaországi kirándulást hirdetett meg. A 45 ezer forintos részvételi díj az útiköltségen felül magába foglalta a szállodai elhelyezést, félpanziós ellátást, a belépődíjakat és a sétahajózást a Szajnán. A vádlott azzal magyarázta a jelentkezőknek a rendkívül kedvező részvételi díjat, hogy jelentős előfoglalási és diákcsoport kedvezményt tud érvényesíteni, továbbá sok éves utazásszervezési tapasztalata révén szerzett kapcsolatait is ki tudja használni.

Azonnal kirúgták az iskolából

A tanárnő a Katedra Középiskolában dolgozott, igazgatója a Petőfi Népének az ügy kipattanásakor elmondta: nem az iskola szervezte az utat, az a mellékállásban utazásszervezéssel foglalkozó tanárnő magánakciója volt.

– A tanárnő korábban az iskolának lebonyolított már több utat, soha nem volt semmi gond. Tíz éve a tanárunk, a gyermekek szeretik – fűzte hozzá 2016 novemberében dr. Tubak István. Most kérdésünkre elmondta: ahogy kitudódtak a részletek, azonnal felmondtak a tanárnőnek. Aki információink szerint az elmúlt két évben Németországban és Olaszországban is járt, sőt állítólag Németországban is voltak hasonló zűrös ügyei.

Nem foglalt szállást, de hetekig hitegetett

A franciaországi utazásra 213-an jelentkeztek. Nemcsak katedrás diákok (sőt kisebb részben ők), hanem szülők, gyakran teljes családok és más iskolák tanárai is. A részvételi díjat a vádlott munkahelyén készpénzben fizették ki vagy a vádlott által megadott bankszámlára átutalták.

– A vádlott 2016. október 5-én az iskolában a jelentkezők számára tartott egy tájékoztatást, ahol valótlanul azt állította, hogy a buszokat és a szállást is lefoglalta – mondta el dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője.

A két busznyi ember 2016. október 31-én, hétfőn kora reggel indult volna a francia főváros felé. Már mindenki össze volt csomagolva, amikor vasárnap éjjel fél 10-kor érkezett egy email a tanárnőtől, hogy az utazás meghiúsul. A levelet sokan nem olvasták el éjjel, így ők hétfőn kora reggel, a gyülekezési helyen szembesültek azzal, hogy nem látják Párizst.

A tanárnő azt írta a levélben, hogy azért nem tudnak útra kelni, mert öt jelentkező adatlapját nem kapta meg, így a diákcsoport kedvezményt nem tudja érvényesíteni.

– Az útlemondás indoka ténylegesen azonban az volt, hogy a vádlott az utazás alapvető feltételeiről, azaz a szállásról és buszról nem gondoskodott, azokat nem foglalta le és nem fizette ki, de ez eleve szándékában sem állt – jelentette ki Bodó Marianna.

A kirándulás lemondását követően az utazásra jelentkezők találkozót szerveztek a vádlottal és kérték, hogy bizonylatokkal igazolja a buszrendelést és a szállodai foglalásokat. Ő azt hazudta, hogy egy budapesti cégtől bérelt buszokat, majd később a becsapott sértetteknek egy általa hamisított bizonylatot is elküldött e-mailben azt a látszatot keltve, mintha a busztársaság felé két részletben átutalta volna az utazás díját.

Kiderült az is, hogy valójában egyik szállodában sem foglalt szállást. Heteken át hitegette a pórul járt utasokat, hogy a befizetett részvételi díjakat visszafizeti részükre, de ez nem történt meg. A nő különböző kifogásokra hivatkozott, hogy a szállodák még nem utalták vissza a pénzt, hogy a bankban nem jelentette be a nagy összegű készpénz-felvételt vagy éppen rosszulléttel küzd.

Nem adta vissza a pénzt

A vádlott 136 sértettől összesen 9 millió 171 ezer forintot vett át, két sértett kivételével nem térítette meg a kárt (az utazásra jelentkezők és a sértettek száma azért különbözik, mert a sértettek között sok szülő van, aki a saját részvételi díja mellett gyermeke(i) díját is kifizette). Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottat többrendbeli üzletszerűen elkövetett bűntettével, továbbá csalás vétségével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A büntetlen előéletű vádlott ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában