Időjárás

2022.08.27. 12:53

Zivatarok miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést Bács-Kiskunra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) előrejelző figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun megyére.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Mint írják, kezdetben elsősorban a hegyekben alakulhat ki néhány zivatar, majd késő délutántól nyugat felől növekedni kezd ezek kialakulási valószínűsége: este, éjszaka nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén, jóval kisebb valószínűséggel a Duna vonalának környezetében fordulhatnak elő. Vasárnap napközben már a Dunától keletre is valamelyest növekszik a zivatarhajlam (legkevésbé a keleti tájakon) - összességében szórványos jelleggel (azaz nem nagy területi lefedettséggel) lehet számítani konvektív gócokra. Az erősebb cellákat intenzív csapadék (> 10-20 mm), viharos széllökés (ált. 60-80 km/h) és jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó átmérő) kísérheti.

Szombaton az Alföldön még nagyobb területen is 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet, de vasárnapra ott is megszűnik a hőség.

Forrás: met.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!