Időjárás

2020.12.20. 11:30

A meteorológus elárulta, fehér lesz-e a karácsony Bács-Kiskunban

Tóth Tamást, a közmédia meteorológusát kérdeztük arról, milyen időjárásra számíthatunk karácsonykor.

Tapodi Kálmán

Akik fehér karácsonyt várnának, nem az idei lesz számunkra az ideális, legalábbis az előrejelzések ezt mutatják, hiszen karácsonyig gyakorlatilag hó nem várható – számolt be a baon.hu megkeresésére Tóth Tamás meteorológus, akitől azt is megtudtuk, hogy a még néhány nap szürkeséget és párásságot követően, átmenetileg jelentősebb felmelegedés is tapasztalhatunk.

– Bács-Kiskun megyében is érezni lehet majd, ahogy karácsony előtt megerősödik a délnyugati szél és kisöpri térségünkből a párás levegőt. Mindez pont a szenteste előtti napon érezteti legjobban a hatását, és akár 10 Celsius-fok feletti is lehet a hőmérséklet – tette hozzá Tóth Tamás, aki félegyházi-halasi diákként és majsai lakosként is kötődik megyénkhez.

A köztelevízió képernyőjéről is ismert meteorológus hangsúlyozta: a jelenlegi információik szerint

karácsonyra viszont nagyobb változás körvonalazódik az időjárási helyzetben.

– A magasban több fokos lehűlést fogunk tapasztalni, egy hidegfront robog át fölöttünk december 24-én. A hidegfront jelezhetné azt is, hogy hóesés kísérheti, azonban most úgy tűnik, hogy a csapadék eső formájában érkezik. Szenteste így az ország több pontján számítunk esőre, ami csak elvéthetve mehet át havas esőbe, a havazásnak rendkívül kicsi az esélye – fogalmazott Tóth Tamás.

Mint megtudtuk: a front mögött eláraszt bennünket a jóval hidegebb levegő, így december 25-én és 26-án hideg, de nagyobb részt száraz időnk lesz és végre hosszabb-rövidebb időre napsütés is várható. Megszűnik a párásság és kissé szeles is lesz az idő, de csökken a hőmérséklet, ami visszaeshet az 5 fok körüli maximumokra.

– Futó hózáporok csak az ország északkeleti vidékien fordulhatnak elő a mostani „forgatókönyvek” alapján, hiszen az idő előrehaladtával ez még változhat, de az egyértelműen látszik, hogy nem lesz klasszikus fehér karácsonyunk – jelentette ki a meteorológus.

Az égi háborús karácsony örök emlék

– Tizenegy évvel ezelőtt éppen ebben az időszakban érkezett egy olyan mediterrán ciklon, ami Bács-Kiskun megyében is jelentős havazást okozott. Igencsak hideg levegő töltötte ki akkor a Kárpát-medencét, mínusz 15 Celsius fok körüli legalacsonyabb hőmérsékleteket mértünk. Senki nem gondolta volna, hogy olyan jelentős melegedés lesz karácsonyra, ami elviszi ezt a tetemes mennyiségű havat, márpedig ez bekövetkezett. December 23-án már jóval fagypont feletti a hőmérséklet volt, majd egy nap múlva Kiskunhalason és környékén már 16-17 Celsius fokra emelkedett a nappali hőmérséklet. Sőt, karácsony második napján a nyarat megszégyenítő égi háborúk jellemezték az ország időjárását, ami számomra egy örök karácsonyi emlék marad – elevenítette fel az emlékezetes karácsonyt Tóth Tamás.

Borítóképünk március 23-án készült Kecskeméten. Fotó: Bús Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!