Kalocsa

2018.05.19. 15:30

Új részvényessel erősít az EMIKA

A társaság 80 százaléka új kezekben, a cél a további fejlődés.

Gábor János

Forrás: Petőfi Népe

Megelőzve a cég teljes eladásáról szóló szóbeszédet, az EMIKA Elektromechanikai Zrt. vezetése nyilvánosságra hozta: valóban új többségi tulajdonosa van a lámpatesteket és autókarosszéria-elemeket gyártó vállalatnak, de az üzem dolgozik tovább, marad Kalocsán, és nem hogy elbocsájtások nem lesznek, hanem hosszabb távon még bővítik is a foglalkoztatottak körét. Ez nem fog simán menni, ismerték el, mivel megoldást kell találniuk a hozzáértő munkaerő megszerzésére, képzésére.

– Egy olyan magyar társaság lépett be, amelynek tulajdonosai nagyon jó kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. Ez a DOMSTONE Kft., akik a részvények 80 százalékára adtak ajánlatot. A másik 20 százalék az EMIKA saját tulajdonában marad. Szó sem volt arról, hogy jómagam vagy a részvényesek el akarták volna adni a céget – tisztázta az EMIKA Zrt. vezérigazgatója. Dr. Szmola J. Ernő vázolta: a gyártási folyamataik egyre drágább és modernebb technológiák bevonását teszik szükségessé, így nagymértékben növelniük kellett a társaság tőkéjét. Elsősorban ezért örülnek az új tulajdonosnak, akivel közösen garantálni tudják, hogy a náluk dolgozóknak továbbra is biztos munkahelyük lesz. Hozzáfűzte: a lámpa üzletágban biztosan új kapukat nyit meg a DOMSTONE, tehát a gyártás fokozása, még több ember foglalkoztatása várható. Ezen a ponton megjegyezte: a szerelőként tevékenykedő kollektíva bővítéséhez valamilyen alapképzést is meg kell majd oldaniuk; ezzel még jócskán lesz feladatuk.

Dr. Szmola elmondása szerint az új tulajdonosok megbíznak az EMIKA vezetésében, akiknek a megfelelő önállóságot is biztosítani fogják. A megváltozott tulajdonosi összetételtől azt várja, hogy mind a lámpapiacon, mind pedig a karosszériaelemek gyártásában tovább fejlődhetnek. Ennek első nagyobb lépcsőfokára egyébként már felálltak: kialakítottak egy új üzemcsarnokot, amelyben telepítettek egy 13 méter magas gépet; arról viszont, hogy ez pontosan milyen termékcsoport sorozatgyártását készíti elő, csak későbbre ígért tájékoztatást. A vezérigazgató egyelőre annyit árult el, hogy az EMIKA ezzel a fejlesztéssel „olyan klubba lép be, ahol ritkább a levegő”, vagyis jóval kevesebben versenyeznek az üzletekért. Részletek egy hamarosan meghirdetésre kerülő, sajtónyilvános avatóünnepségen derülnek ki, ígérte, hozzátéve, hogy júliusban várhatóan már munkába is állítják a gyár új egységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!