Kecskemét

2018.02.20. 20:17

A magyar az EU egyik legdinamikusabban fejlődő agrárgazdasága

Az elmúlt nyolc év eredményeit bemutató fórumokat szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek a keddi kecskeméti tájékoztatóján Győrffy Balázs országos elnök, dr. Salacz László és dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselők is részt vettek.

Barta Zsolt

A felvételen dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Győrffy Balázs az agrárkamara országos elnöke, dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc, a kamara megyei elnöke. Fotó: Barta Zsolt

Az elnök hangsúlyozta, hogy hét év alatt 70 ezer új munkahely jött létre az agráriumban, további 50 ezerre van jó esélyünk. A mezőgazdasági teljesítmény 50 százalékkal nőtt. Az EU-n belül az elmúlt 7 évben a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaságok egyike a miénk. A Közös Agrárpolitikát tekintve jobb pozíciót fogott az ország 2014-2020 között, mint a korábbi hét évben. A rendszer kedvezményezettje Magyarország volt.

A sajtótájékoztatón dr. Zombor Gábor hangsúlyozta: bár Kecskemét elmúlt 8-10 éve az iparfejlesztésről szólt, mégsem szabad azt elfelejteni, hogy a városban és a környékén sokan élnek mezőgazdaságból. Kecskeméten az élelmiszer feldolgozó ipar ma is meghatározó. A város a hagyományaihoz ragaszkodik. A települést az agrárgazdasággal is foglalkozó polgárok építették fel. Akinek nem volt saját földje, azt nem is tartották igazi kecskemétinek.

Dr. Salacz László arról beszélt, hogy a mezőgazdaság a hazai gazdáknak köszönhetően 2016-ban 16,8 százalékos hozzáadott értékkel erősítette a szektor a hazai GDP-t. A megye az ország éléstára. A megyeszékhely és a Felső-Kiskunság élen jár az élelmiszertermelésben, mondta az országgyűlési képviselő.

A felvételen dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Győrffy Balázs az agrárkamara országos elnöke, dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc, a kamara megyei elnöke Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!