műtrágya

2018.10.23. 18:25

Korán megszűnt a kedvező vásár

Jól jártak azok a gazdák, akik gyors átmenetinek sejtették nyár közepén a nitrogén alapú műtrágyák árcsökkenését, és jól bevásároltak e növényi tápanyagokból. Napjainkra ugyanis visszakúsztak az árak a felhasználási idényben, főleg tavasszal jellemző szintre.

Miklay Jenő

Az utolsó nyári hónapokban a mészammon-salétrom és az ammónium nitrát 7–15%-kal lett olcsóbb az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint. A forgalmazók azonban ennél is nagyobb változást észleltek, például Nagykőrösön, a Pesti és Társa Kft. telepén egyes nitrogén alapú műtrágyák 20–30%-os árcsökkenéséről számoltak be. A műtrágyapiac eme hektikussága nem szokatlan. Idén az a furcsa benne, hogy amíg korábban februárig, vagyis a felhasználási szezon kezdetéig kitartottak a forgalmazók az alacsonyabb árak mellett, most ilyen kurta volt a kedvezőbb vásár időszaka.

Bács-Kiskun megyében tavaly 211 ezer hektáron használtak műtrágyát, a KSH adatai szerint, hektáronként valamivel kevesebbet fél tonnánál. A megyében felhasznált évi közel 100 ezer tonna műtrágyának közel háromnegyede nitrogén alapú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!