bács-kiskun

2018.02.21. 15:41

Kártevővel fertőzött vetőburgonyát hívott vissza a Nébih

Kártevőt azonosított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányban. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, így a 10 tonnás tételt a Bács-Kiskun megyei hatóság visszahívja és megsemmisítteti.

baon.hu

forrás: pixabay.com

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma – közölte a hivatal honlapján.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége, ezért szaporítóanyagon zárlati károsítónak minősül. A hatóság által hozott zárlati intézkedések célja minden esetben a károsító továbbterjedésének megakadályozása. Az étkezési burgonyában a károsított gumók az emberi és állati egészségre nem jelentenek veszélyt, de mivel a kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, így a szállítmányt a Bács-Kiskun megyei hatóság visszahívja és megsemmisítteti.

Nyitóképünk illusztráció, forrás pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!