kecskemét

2018.02.24. 15:25

Hitelfelvétel előtt különösen fontos tájékozódni

Pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadáson vehettek részt a pénzügyeiket gondozó érdeklődők pénteken és szombaton a Hírös Agórában. A tanácsadást a Megfontolt Vásárlók Klubja szervezte.

Horváth Péter

Ingyenes tanácsadással várják a lakosságot a szakértők hitelkérdésekben Fotó: Horváth Péter

Mire figyeljenek azok, akik hitelt szeretnének felvenni?

Dr. Baran Alexandra, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség elnöke szerint mindennapi pénzügyeinket a hitelfelvétel érinti leginkább és a lakosság számára tanácsos e területen alaposan tájékozódni. A szakértő javaslata szerint mindenkinek ajánlott alaposan megfontolni azt, hogy mire vesz fel hitelt.

– Az embereknek számolniuk kell azzal, hogy a hitelt nem adják ingyen. Minden hitelnek költsége van – mondta dr. Baran Alexandra. –Sokan már ott elkövetik a hibát, hogy hitelfelvétel előtt nem tájékozódnak a hitelek felől, nem hasonlítják össze a hitelintézetek, bankok ajánlatait, hanem hirtelen elhatározásból döntenek. Ez magával hozhatja azt, hogy nem a legjobb ajánlatot választják. A hitel felvétele előtt az előzetes tájékozódás mellett alaposan végig kell gondolni, hogy képesek-e hónapról hónapra törleszteni azt. Itt fontos megjegyezni, hogy törlesztési biztosítás is köthető nem várt esemény bekövetkeztére. Például ha néhány hónapra keresőképtelenné, vagy munkanélkülivé válik az ember, akkor ez a biztosítás lehetőséget ad a törlesztésre az átmeneti időre is.

A szakember szerint fix kamatozású hiteleket érdemes felvenni. Például ingatlanvásárlás esetén hosszútávon – 3-5-10 évre – sőt akár a futamidő végéig is választható ilyen konstrukció. Ennek ugyan némiképp magasabb lehet a havi törlesztő részlete, mint a nem fix, vagy rövidebb ideig állandó kamatozású hiteleknek, de elkerülhető a kamatkockázat. Már több banknak van minősített fogyasztóbarát lakáshitele, amely kedvezőbb, mint a többi hitel. A Magyar Nemzeti Bank működteti a minositetthitel.hu weboldalt, amelyen egy kalkulációt követően kiválasztható a legelőnyösebb hitel konstrukció. A hitelválasztásban segíthet a szövetség www.megfontoltvasarlok.hu oldala is.

Ingyenes tanácsadással várják a lakosságot a szakértők hitelkérdésekben Fotó: Horváth Péter

A hitelfelvételi kérelem elbírálását követően, a szerződéskötés előtt legalább 3 nappal a bank köteles elküldeni a szerződéstervezetet a kérelmező részére, amit mindenképpen ajánlatos megmutatni egy hozzáértő szakembernek.

Ma már nem lehet korlátozás nélkül hiteleket felvenni. Az MNB bevezette az adósságfék-szabályozást, aminek értelmében például forinthitelek esetében nettó 400 ezer forint jövedelem alatt a havi jövedelem 50 százalékáig lehet eladósodni a havi törlesztő részletet illetően.

A lakáshitelek mellett népszerűek hazánkban az áruhitelek, személyi kölcsönök, amit többnyire ingóságra, vagy egy élmény finanszírozására vesznek igénybe a fogyasztók. Leggyakrabban háztartási vagy szórakoztató elektronikai eszközökre, ajándékvásárlásra, sőt nyaralásra vesznek fel ilyen típusú hitelt az emberek. A szakértő ebben az esetben is azt javasolja, hogy ha mindenképpen hitelt szeretne felvenni a fogyasztó, ne az első lehetőséget válassza, ekkor is lehetősége van az ajánlatok összehasonlítására. Erre az esetre is igaz, hogy a törlesztő részlet mellett egyéb költségek is jelentkezhetnek. Ilyen például hitelkártya esetén a kártyadíj vagy a végtörlesztés díja.

Előfordulhat, hogy az adós elúszik a törlesztőkkel. Ilyenkor aranyszabály, hogy mindig éreztessük a bankkal fizetési szándékunkat és kommunikáljunk velük. Ha csak egy minimális összeget tudunk havonta törleszteni, akkor is törlesszünk. Kezdeményezhetjük a szerződés módosítását, a futamidő hosszabbítást.

Ha a bank, vagy hitelintézet eljárásával kapcsolatban panasz merül fel, első körben mindig hozzájuk kell fordulni írásban. A banknak 30 napja van arra, hogy indoklással együtt írásban válaszoljon. Ha nem válaszol, vagy nem helyénvaló a válasz, fordulhatunk a Pénzügyi Békéltető Testülethez, vagy az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához. Ha tanácsra van szükségünk, keressük a pénzügyi tanácsadó irodák országos hálózatát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!