Bács-Kiskun

2018.04.23. 17:30

Felélesztik a zártkerteket a megyében

Országosan összesen csaknem 200 önkormányzat előtt nyílt legutóbb pénzügyi forrás ahhoz, hogy megvalósíthassák a zártkertek műveléséhez kapcsolódó fejlesztési terveiket.

Miklay Jenő

A zártkertekben gazdálkodók nincsenek már magukra hagyva

Forrás: Petőfi Népe

Az agrártárca másodszor indított önálló programot és biztosított pályázati pénzt a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosításához szükséges infrastruktúrák megteremtéséhez. Ehhez összesen 2 milliárd forint áll rendelkezésre, pályázatonként pedig maximum 10 millió forint. V. Németh Zsolt a földművelésügyi minisztérium államtitkára a napokban ismertette a pályázás végeredményét s ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elmondta: közel három és félszeres túligénylés volt, ami azt jelenti, hogy országos szinten jelentős igény mutatkozik a zártkerti területek rendbe tételére, a hasznosításukat segítő, infrastrukturális háttér megteremtésére.

Az 1970-es évek elején kialakított úgynevezett zártkerti földművelés évtizedekig jövedelemkiegészítő forrása volt több tízezer családnak a Homokhátság térségében is. A rendszerváltás után fokozatosan csökkent jelentőségük. Sokat kivontak a művelési ágból, másokat felvásárolták a nagyobb kertészetek.

Országosan 200 ezer, Bács-Kiskun megyében mintegy 15 ezer zártkertet tartanak nyilván jelenleg a KSH adatai szerint. Számuk az utóbbi időben tovább fogyatkozott, ugyanis egy 2015-ben hozott jogszabály szerint ezeket a földeket tavaly december 31-ig eljárási díj nélkül lehetett kivonni a művelés alól. Az így átminősített ingatlanokra nem vonatkozik továbbá a földforgalmi törvény, könnyebben eladhatók.

A zártkertekben gazdálkodók nincsenek már magukra hagyva
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Miklay Jenő

Ugyanakkor a kertművelés, a családi zöldség-, gyümölcsellátás iránti igény is fokozódik újabban, vagyis a zártkertek e téren felértékelődtek. Ezt is figyelembe vette a zártkerti kormányprogram, elősegítve a közösségi művelés kibontakozását, serkentve a szabad munkaerőt az önellátásra. Tavaly 300 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzatok számára, hogy megteremthessék a gazdálkodás feltételeit. Akkor elsősorban szaporítóanyagokra pályázhattak.

Utóbb Bács-Kiskun megyében hat önkormányzat jutott összesen több mint 50 millió forint támogatáshoz. Borotán szőlőtelepítésre, Szalkszentmártonban a homokpusztai zártkertekre Dunavecsén, Kiskunmajsán, Homokmégyen, Kelebián pedig az ingatlanok megközelítésének könnyebbé tételére, illetve vadkerítés építésére fordítják a rájuk eső pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!