kecskemét

2018.01.20. 07:11

A boltokban el kell fogadni a régi tízezres bankjegyet is

Több olvasónk szembesült azzal, hogy némely kecskeméti üzletben vásárláskor nem fogadják el a forgalomban lévő régi kibocsátású tízezer forintos bankjegyeket.

Popovics Zsuzsanna

A pénztárosok azt kifogásolják, hogy ezt a papírpénzt hamarosan kivonják majd a forgalomból. A pórul járt vásárlók a helyi takarékszövetkezeteknél igyekeznek más címletekre váltani a boltokban visszautasított forintjukat.

A Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályától kértünk tájékoztatást a témában. Mint megtudtuk, a „régi” tízezer forintos bankjegy továbbra is zavartalanul használható bárhol a készpénzforgalomban. Az MNB egyelőre nem hozott döntést annak a bevonásáról.

Jelenleg kétféle 10 000 forintos bankjegy van használatban: a régi, valamint a 2014. december óta bevezetett, megújított 10 000 forintos. Ezek értéke egyenlő. Ennek értelmében a fizetéskor minden kereskedőnek, szolgáltatónak kötelessége elfogadni a régi tízezres bankjegyet is.

A régi típusú tízezresekkel a bankoknál vagy a postán is fizethetünk, de kaphatunk ilyen pénzt bankjegykiadó automatákból (ATM-ek) vagy visszajáróként is. Jelenleg a 10 000 forintos címlet döntő többsége (88 százaléka) már új típusú, például a régiek fokozatos elhasználódása miatt.

Az MNB azért cseréli le fokozatosan papírpénzeinket, mert a megújított bankjegyek jóval korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkeznek. Az üzletek tévedését nyilvánvalóan az okozhatja, hogy az MNB a régi húszezer forintosokat vonta ki a forgalomból 2017 végével, melyhez élénk kommunikációs kampány is tartozott.

Az egyes bankjegyek bevonását az MNB minden alkalommal legalább fél évvel előre hivatalosan bejelenti a nyilvánosság számára. Ráadásul azután, hogy egy-egy régi változatú bankjegyet bevontak a forgalomból, még 3 évig minden postai vagy bankfiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában becserélhető új bankjegyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!