Bács-Kiskun

2018.08.13. 17:30

Adnak majd többet is az étkezési búzáért

Érdemes szeptemberig kivárniuk a gabonatermesztő gazdáknak. Akkor ugyanis elérheti az étkezési búza ára a hatvanezer forint tonnánkénti árat.

Barta Zsolt

A gépek befejezték már a munkát a földeken

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: MW-archív

A szokottnál két héttel korábban befejeződött idehaza a nyári aratás. Az ország kenyér- és takarmánygabona-szükséglete a magtárakba került és jut exportra is a termésből. A magyar búzát magas áron vásárolják fel az európai piacokon. Erről az izsáki családi gyökerekkel rendelkező Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót a napokban.

A politikus megemlítette, hogy a nyári aratás lényegében befejeződött. Majd hozzátette, a több mint 1 millió 600 ezer hektáros vetésterületről összesen 7,2 millió tonna termést takarítottak be a gazdák. A búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, repce és magborsó szinte mindegyikéről elmondható, hogy a termésátlagok kis mértékben elmaradtak a korábbi években tapasztaltaktól. Ezen nem is lehet csodálkozni, hisz az időjárás szeszélye szerepet játszott abban, hogy valamivel alacsonyabbak voltak a hozamok, mint a korábbi években. A legfontosabb kenyérgabonánkból, az őszi búzából több mint ötmillió tonna termett. Ennek termésátlaga hét százalékkal lett kevesebb, mint ahogyan az elmúlt öt évben megszokhatták a gazdák. Az árak azonban emelkednek, ez pedig ellensúlyozza a gazdák számára a kiesést. Európa-szerte keresik a magyar búzát – tette hozzá Feldman Zsolt.

Lapunk kérdésére Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének a tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes a termelőknek szeptemberig kivárniuk az értékesítéssel. Most az étkezési búza ára 58 ezer forint tonnánként, ami jónak számít. Ugyanakkor látni, hogy Nyugat-­Európában az aszály miatt kevesebb lesz a termés a vártnál. Igaz ez Lengyelországra és a Baltikumra is. A lengyel kereskedők már érdeklődnek a hazai kínálat iránt. Azaz nem kizárt, hogy szeptember elején az árak átlépik a hatvanezer forintos tonnánkénti határt. Az euró és a takarmány minőségű búza ára sem rossz. A piacon 52–54 ezres ajánlatokat lehet hallani. A takarmánygabona minősége az idén nagyon jó, a fehérjetartalma ugyanis nagyon magas.

A gépek befejezték már a munkát a földeken
Fotó: MW-archív / Petőfi Népe

Oroszország a világ egyik legnagyobb búzatermesztője, de nem tudni, hogy onnan mennyi gabona kerül majd be a piacokra, és az sem, hogy hogyan érinti a világpiaci árakat – mondta a Felsőszentiván térségében gazdálkodó szakember. A kukorica törése ugyan ősszel kezdődik, de annak mennyisége és a minősége is befolyásolja majd az árakat. Idehaza kevesebb mint 900 ezer hektáron terem a gabonaféle. A becslések szerint úgy 7,5 millió tonnányi tengeri kerülhet a magtárakba az idén, feltéve, hogy az időjárás kegyes lesz a növényekhez.

Ennyi gabonát arattak augusztus elejéig Bács-Kiskunban

gabona

összes terület (ha)

termésátlag kg/ha

összes termés (t)

őszi árpa

24 196

4 780

115 657

őszi búza

61 554

4 280

263 451

rozs

6 703

3 520

23 595

tritikálé

16 870

3 150

53 141

tavaszi árpa

699

2 600

1 817

zab

2 552

2 100

5 359

őszi káposztarepce

30 286

2 570

77 835

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!