2025.05.15. 14:17
Elkerülhetetlennek tűnik a borok drágulása, az ágazat életben tartása a tét
Fehér vagy vörös, frissebb vagy érettebb, a hazai borok előállítása egyre költségesebb. Az ágazat nehézségei miatt júniustól emelkedhet a bor ára hazánkban.
Akár önmagában az íze miatt, akár közösségben, kikapcsolódásképp vagy sajtok mellé, sokan kedvelik a bort. A magyar borfélék változatossága nemcsak jellegükben, de az árukban is megmutatkozik. Legyen szó minőségi vagy kevésbé minőségi fajtáról, egy közös bennük: nyár elejétől országszerte emelkedhet a bor ára – hívja fel a figyelmet a változásra a Világgazdaság.

Fotó: Barta Zsolt
Emelkedhet a bor ára – ez létfontosságú a borászoknak
A borok előállításának költségei növekvő tendenciát mutattak az elmúlt években. Bár tavaly növekedett az export, és ez jót tett a magyar piacnak, az idei árrésstop közvetve bár, de akadályozta a borok árnövelését. Márpedig a legtöbb borásznak ez létfontosságú, különösen most – nyilatkozta a Világgazdaságnak Frittman János soltvadkerti borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Éppen ezért fontos, hogy júniusban megtörténjen a drágulás és továbbra is virágozhasson az ágazat.

Fotó: Barta Zsolt
Mivel az elmúlt időszakban a környező országok ültetvényeit a zord időjárás megkárosította, nőtt az amúgy is népszerű fehérborok exportja. Legtöbben ezt fogyasztják, a kékszőlő iránti igény világszerte csökkent. Magyarország, mint a hazai borok fő fogyasztója szintén hasonló trended mutat, a könnyed, gyümölcsös borok jobban fogynak, mint a testesebb fajták. Hazánk termelői hamarabb reagáltak erre a változásra, az előrelátó borászok tudatosan a fehérszőlő-telepítésre fektetnek nagyobb hangsúlyt, ami előnyt ad nekik a tradíciókhoz túlságosan ragaszkodó versenytársakkal szemben.
Frittman János szerint az árak emelése – mivel az elmúlt idők árnövelő próbálkozásai nem mentek át, még a három nagy inflációs évben sem – az előállítás költségei miatt mostanra kritikus lett. A borászok ezért kénytelenek lesznek más élelmiszerektől függetlenül emelni az áraikat. A borok esetében 10 százalék növekedésnek kellene lennie, a szőlőárakat pedig szintén magával húzná az ágazat. Az elmúlt időszak időjárása miatt ez azért is fontos, mert sok helyen, például a Kunsági borvidéken az aszály, de országszerte a fagyok is 10, 20, egyes helyeken és fajtákon 30 százalékos veszteséget okozott.