Borkatedrális

2025.04.22. 06:20

A nulláról felépített virágzó gazdasággal komoly örökséget kapott, nem is tékozolja el a lehetőséget

A jövőben a Kunsági borvidék borai kerülnek előtérbe a lakiteleki Borkatedrálisban. Mivel itt élünk, fontosnak tartom, hogy ezt a borvidéket népszerűsítsük – nyilatkozta hírportálunknak Zöldi-Kovács Ágnes gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, borszakértő, a lakiteleki Borkatedrális vezetője, aki a családi hagyományt folytatva maga is szőlőtermelő.

– A Borkatedrálisnak varázsa van. Ha oda bemegy az ember, azt érzi, hogy megérkezett. Valószínűleg ez azért is van, mert ez egy felszentelt épület, amit mint egy templomot is az aranymetszés szabálya szerint építettek. Én hiszek abban, hogy ez is hat az emberekre. Magasabb lelkiállapotba kerül az ember, amikor oda bemegy, és ez mellé még egy nagyon szép élményt is társítunk a borkóstolókkal – vélekedett Zöldi-Kovács Ágnes, a borkatedrális új vezetője, akiről megtudtuk, hogy tősgyökeres nyárlőrinci gazdálkodó családban nőtt fel és ma is szülőfalujában él.

Zöldi-Kovács Ágnes,
Zöldi-Kovács Ágnes folytatva a családi hagyományt maga is szőlőtermelő
Fotó: Beküldött fotó

Nagyon közel áll a szívéhez Nyárlőrinc és a mezőgazdaság 

– Gyerekkoromat a nagyszüleim tanyáján töltöttem, ahol mindig volt szőlő, amiből bort készített a család. Innen ered nálam a szőlő szeretete. Később apukám, Zöldi-Kovács József is gazdálkodni kezdett. A rendszerváltás után kárpótlással visszaszerezte a családi földeket és a saját lábára állt. A nulláról építette fel újra a gazdaságot, amiből eltartotta a háromgyermekes családot. A hektikus időjárás a több lábon állásra sarkalta, így a borszőlőtermelés mellett szántóföldi növények (gabonafélék, kukorica, napraforgó) termesztésével foglalkozott. De a csemegeszőlő állt hozzá a legközelebb, így a későbbiekben fél hektáron több mint 45 fajta csemegeszőlőt kezdett el termeszteni. Ez az ültetvény igazi kis génbank is egyben – mesélte. 

– Édesapám a közelmúltban ünnepelte a 80. születésnapját, bár jó egészségnek örvend, de a gazdaságot már mi, gyerekek vettük át. Én a több mint három hektáros kékfrankos ültetvényt gondozom, a gazdaság többi részét pedig a bátyám viszi tovább. A másik testvérem, aki borász Tokaj-Hegyalján él és folytatja a családi hagyományt – tette hozzá.  

A mezőgazdaság nagyon sok kihívással küzd

Egy szőlőültetvény telepítése évtizedekre, akár évszázadokra szól. Ugyanakkor a klímaváltozás, a piaci helyzet és a borfogyasztási divat is megnehezíti a termelők életét. Nehéz lekövetni az igényeket.

– A mezőgazdaságot sújtó problémák okán sokszor megfordul a gazdák fejében, hogy abba kellene hagyni az egészet. De mivel a legtöbben, így mi is, ezt szívből csináljuk, nem szeretnénk feladni, mert azt is tudjuk, hogy ha feladnánk, annak súlyos lelki következményei lennének – mondta Ágnes.  

Zöldi-Kovács Ágnes fiatal gazdaként külföldön is szerencsét próbált

– Éltem Görögországban, ahol azt tapasztaltam, hogy sokkal nagyobb becsülete van a gazdáknak, mint nálunk. A mezőgazdaság, a gazdák tisztelete mindennél előrébb való. Így amikor Görögországból hazaértem sokkal nagyobb önbizalommal vágtam neki a gazdálkodásnak. Megerősödött bennem az, amit addig is tudtam, hogy a parasztember az nagyon okos ember, hiszen önellátó tudott lenni, amire a mai emberek már nem képesek. Nagyon büszke vagyok erre a kincsre, erre a tudásra, amit a szüleimtől, a nagyszüleimtől kaptam és viszek tovább. 

Csak maguknak készítenek bort

– Hálás vagyok azért, hogy ezt a szakmát gyerekkorom óta látom, követem. Büszke vagyok azokra a borokra, amit apukám a szőlő iránti szeretetével készített. Mindig híres volt itt a hegyközségben a finom borairól. Néhány éve példádul a Kiskőrösi Nemzetközi Kadarka versenyen arany minősítést nyert a borunk, maga mögé utasítva több nagy, hazai borászatot is – mondta a szakember. 

Szereti a szőlőt, szereti a bort és a vendéglátást is

– A Borkatedrális megnyitása után rendszeresen jártam a Hungarikum Liget boros estjeire, mint vendég. Annyira megtetszettek ezek a rendezvények, hogy felajánlottam az akkori vezetőnek, Szappanos Benedeknek, hogy szívesen segítek neki, ha kell. Így kapcsolódtam be a munkába és amikor Benedek új álláslehetőséget kapott Kecskeméten, nekem adta át a stafétát. Másfél éve nagy lendülettel, új tervekkel kezdtem el a Borkatedrális irányítását. Ugyanakkor folytatom azt a hagyományt, hogy havonta meghívok egy borászt, aki borkóstolót tart. Ezt nagyon kedvelik az emberek. A jövőben a Kunsági borvidék kerül előtérbe nálunk. Mivel itt élünk, fontosnak tartom, hogy ezt a borvidéket népszerűsítsük, hiszen a Kunsági borvidéken is fantasztikusan jó minőségű borokat készítenek. Példa erre a következő vendég, a kiskőrösi Szentpéteri Pincészet, amely már komoly hírnévre tett szert. Szentpéteri Attila április 30-án mutatja be munkásságát – zárta gondolatait Ágnes. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!