Kunsági borvidék

2025.01.25. 19:50

Koch Csaba nagy lehetőséget lát az alföldi szőlőtermesztésben

A magyar emberek tagadhatatlanul szeretik a bort. Térségünk, a Kunsági borvidék is számos neves pincészettel büszkélkedhet. Milyen jövő várhat rájuk? Erről kérdeztük meg Koch Csabát, a Magyar Borakadémia elnökét.

Koch Csaba nemcsak kiváló borász, de társadalmi felelősség-vállalása is példaértékű. Egyike a térség azon borászainak, akik visszatérő támogatói a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának. A napokban újabb támogatást nyújtott, ebből az alkalomból kérdeztük őt arról, hogyan látja a Kunsági borvidék jövőjét.

 kunsági borvidék, Koch Csaba
Koch Csaba szerint a Kunsági borvidék erőssége a gyümölcsös bor
Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

A Kunsági borvidék erősségei a gyümölcsös, friss borok

Koch Csaba nagyon pozitívan látja a jövőt. Ki is fejtette, hogy miért. 

– Az alföldön három borvidék van, Kunsági, Hajós-Bajai és Csongrádi. Bács-Kiskun vármegyén belül ebből az első kettő található. Jelenleg a gyümölcsös, friss boroknak, a fehér boroknak van most nagyon nagy divatja, a fogyasztók teljesen ebben az irányban fordultak el. Ez jó hír a régiónknak, a Duna borrégiónak, hiszen pontosan ebben erősek az itt működő pincészetek.

Az időjárás sok nehézséget okoz

Koch Csaba a félelmeit is megosztotta. 

– Ami egy picit aggasztó, az az egyre szélsőségesebbé váló csapadékhiány, de reméljük, lesz erre megoldás. Korábban, a 80-as évekig általában a téli fagyok károsították az alföldi szőlőtermelőket, ezért nagyon sokszor alulról kellett nevelni. Drága és körülményes volt a szőlőtermesztés, nehéz volt kiegyenlített minőséget előállítani. Ma pedig a legnagyobb nehézség a vízhiány, az aszály, de ez nemcsak a szőlészetet, hanem a mezőgazdaság minden ágazatát sújtja.

Nagy lehetőség rejlik az alföldi szőlőtermesztésben

– Én nagyon optimista vagyok, mert azt gondolom, hogy annyi víz befolyik az országba, hogy majd csak valahogy itt tudjuk tartani egy részét, és hogyha ezt egészben vagy részben meg tudjuk oldani, akkor azt gondolom, hogy egy nagyon-nagy lehetőség van az alföldi szőlőtermesztésben – mondta végül Koch Csaba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!