Kecskemét

2025.01.18. 11:30

Koch Csaba: szinte egyetlen esélye van a fennmaradásra a kis pincészeteknek

A borturizmus egyre nagyobb teret hódít hazánkban. Ennek jó példája, hogy a borkóstolók népszerűsége is nő. Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke vallja: a közönség egyre jobban igényli a színvonalas gasztronómiai programokat.

Koch Csaba az elnöki poszt mellett neves borotai, villányi borász. Korábban elnyerte az Év borásza címet is. A Koch Borászatnak Borotán és Villányban is működik saját pincészete, mindkét helyen népszerű a borturizmus. Mint a Borakadémia elnöke, arra kértük a napokban, értékelje a borkóstolók turizmusban elfoglalt szerepét. 

Koch Csaba, borászat
Koch Csaba szerint van igény a borturizmusra
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Személyes kötődés alakul ki a borász és a vendég között

A neves szakember röviden összefoglalta a hazai borturizmus szerepét. 

– A borturizmusra régóta megvan az igény a fogyasztók körében. Borkultúra és a borászatok csak együtt tudnak fejlődni. A lehető legjobb dolog az, ha a fogyasztó el tud menni az adott borászathoz, mert ott közvetlen élményt szerezhet. Megbizonyosodhat a hely tradicionális jellegéről, arról hogy ténylegesen hogyan készül az általa is kedvelt bor. Nem utolsó sorban mindez egy személyes kötődéshez is vezethet a későbbiekben, mely szintén nagyon fontos – mondta Koch Csaba.

Koch Csaba vallja: ez a jövője a kis pincészeteknek

Az elnök további érdekességeket is megosztott. 

– A borturizmus szinte az egyetlen esélye a fennmaradásra a legtöbb kisebb családi borászatnak. Nem is nagyon hiszek más útban, mint abban hogy közvetlen közönségkapcsolatokkal, vevői kapcsolatokkal kialakítsanak egy olyan fogyasztói kört, akik közvetlen élményt szerezve az adott borászatról, annak légköréről, a jövőben is visszatérő vásárlók maradnak. El kell menni, meg kell érezni a családi pincészetek feelingjét. Én nagyon hiszek abban, hogy ez a jövő útja számukra – jegyezte meg.

Borkóstolás szálláshellyel az igazi

Koch Csaba saját pincészeteiben is ezen irányvonalon fejleszt.

– Borotán népszerűek a borkóstolós rendezvényeink, ehhez helyben szállást is biztosítok. Villányban a pincészetnél nincs saját szálláshelyünk, de a présházunk alkalmas néhány fő esetén. Most építettünk szintén a Villányi részen, Diósviszlón új feldolgozót, ahol lesz kimondottan borkóstolási lehetőség, későbbiekben pedig szálláshelyépítését is tervezik. Hiszem, hogy az a hozzáadott érték, amit egy családi borászat biztosíthat az adott borhoz, az csak akkor tud átmenni, ha személyes az élmény. Amikor a fogyasztó közvetlen a borásszal való beszélgetésből ismeri meg, látja, érzi a szőlő útját, a borkészítés menetét és eredményét. Én magam is gyakran beszélgetek a vendégekkel. Természetesen nem tudok mindig ott lenni, így vannak jól képzett borászaim, és szívesen veszi át ezt a feladatot tőlem a lányom és a vejem is – tette hozzá. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!