Profilbővítés

2023.05.25. 15:52

Fenntarthatóbb működést biztosít a kunfehértói cég új csiszoló- és forgácsolóüzeme – galériával

Profilbővítés és munkahelymegtartás miatt vált szükségessé egy új üzemcsarnok építése a kunfehértói Faddikor Kft. telephelyén, amelyhez 253,5 millió forint, feltételesen vissza nem térítendő európai uniós és kormányzati forrást nyert el két évvel ezelőtt.

Pozsgai Ákos

A régi munkagépek mellé több új, korszerű gépsort vásárolt az elnyert támogatásból a cég.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az új, kéthajós épület egyik részében egy csiszolóüzemet alakítottak ki, amely alapanyag-feldolgozóként funkcionál, és ahol egy helyen tudják végezni ezt a munkaműveletet. A másik felében pedig egy forgácsolóműhelyt hoztak létre, ahova a régi munkagépek mellé több új, korszerű gépsort vásárolt az elnyert támogatásból a cég. A két új üzemrészleg a korábbiaknál komfortosabb munkakörülményeket biztosít a dolgozóknak, amellett, hogy a hőszivattyús rendszer telepítésének köszönhetően alacsony szinten tudják tartani a csarnok fűtési költségeit, ezzel járulva hozzá a környezeti fenntartáshoz.

A Faddikor Kft. az élelmiszer-, a sör- és a tejipar számára gyárt nyomástartó edényeket, a cég jelen van kis mértékben a vegyiparban is, oda reaktorokat készítenek – mondta el ifj. Faddi János ügyvezető, aki kiemelte, hogy nagy részt a német piacra dolgoznak, ismert nagy világcégeknél vannak jelen, a legnagyobb három tartálybeszállító között vannak. A világ minden részéből − többek között Tunéziából, Spanyolországból, Svédországból − érkeznek az ajánlatkérések, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell kopogni a munkáért – tette hozzá a tavaly 3 milliárd forint árbevételt elérő cég ügyvezetője.

Huszár Zoltán, a település polgármestere a csütörtök délelőtti üzembejáráson kiemelte, hogy a Faddikor Kft. az első három legmagasabb iparűzési adót fizető vállalkozások közé tartozik, emellett közel száz fő részére biztosít munkát, ezért kiemelten fontos partnere az önkormányzatnak. – Az együttműködés sok más területen is megmutatkozik, egyebek mellett abban, hogy a Faddikor Kft. rendszeres támogatója a falu rendezvényeinek is − hangoztatta a település vezetője.

– Adófizetőerőben is kimagasló a Faddikor Kft., ezért létkérdés, hogy ennek a cégnek a jövője biztosítva legyen. Az uniós és hazai támogatás együttesen óriási segítséget nyújtott abban, hogy a cég a világpiacon megmaradjon, és a következő évek nagy élelmiszeripari fejlesztéséhez továbbra is beszállító tud maradni – mondta Bányai Gábor fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője, aki arra biztatta a térség vállalkozóit, hogy a jelenlegi pénzszűkös idők ellenére is készítsék el fejlesztési terveiket. 

Hozzátette: „Öt évvel ezelőtt dúskáltunk a pályázati forrásokban, rengeteg hitel is volt a piacon, és jóval alacsonyabbak voltak a kamatok. Számos hazai, uniós és együttes támogatási forma segítette a hazai vállalkozásokat. Most pedig a világpolitikai helyzetre kell készülnünk, oda mennek a nagyobb pénzügyi források, emellett az elmúlt 3 év nem várt eseményei, a Covid, a háború több ezer milliárdnyi adóbevételt vett el az államkasszából, ezért visszafogta magát az állam is a költekezésből, és igyekszik a kormány minimális szinten tartani a pénzkiáramlást.”

A politikus utalt arra is, hogy az Európai Unió is visszatartja azokat a Magyarországnak járó támogatásokat, amelyek 95 százalékban az ilyen fejlesztésekre mennének, és várhatóan ez az időszak átnyúlik a következő évre is. – Bízom abban, hogy jövőre az európai uniós választások után megérkeznek az uniós források, és meg fog lódulni a beruházási piac is. Akkor viszont nagyon feltorlódik a munka, hiszen az előző három év ki nem írt pályázatait ki kell írnunk másfél év alatt, ami egy dömpinget jelent majd mind az állami apparátusnak, mind a pályázóknak. Akiknek vannak céljaik, a mostani szűkösebb esztendőkben készüljenek fel az engedélyes kiviteli tervekkel, folytassák le a saját beszerzési eljárásaikat, és a jövő év május-június magasságától bízom benne, hogy a hazánk számára előnytelen jelenlegi rendszer meg fog változni, és megérkezik a hiányzó 6-8 ezer milliárd forint – fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!