Fejlesztés

2023.04.14. 12:52

Új asztalos- és ácsüzemet avatott fel Varga Mihály pénzügyminiszter Halason – galériával

A beruházás keretén belül kialakítottak egy több mint 1200 négyzetméteres új asztalos,- és ácsüzemet, a hozzá kapcsolódó létesítményeket, valamint új eszközök beszerzésére is sor került a kiskunhalasi székhelyű Merkbau Zrt. saját tulajdonú telephelyén. A kapacitást növelő beruházást a kormány egymilliárd forinttal támogatta. A polgári kormány a jövőben is támogatni kívánja azokat a vállalkozásokat, akik a gazdaság erősítésében önerőből is szerepet vállalnak, beruháznak, innovációkat hajtanak végre -jelentette ki varga Mihály pénzügyminiszter az üzemcsarnok avatóján.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Új, CNC vezérelt gépparkkal felszerelt épületasztalos-, és ácsüzemmel fejlesztette kiskunhalasi központját a több mint 30 éve alapított, száz százalékban magyar tulajdonú Merkbau Zrt. A vállalat legújabb két és fél milliárd forintból megvalósult beruházását ünnepélyes keretek között avatta fel Varga Mihály pénzügyminiszter, Bányai Gábor fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere és Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke.

A fejlesztés részeként megépült egy több mint 2500 négyzetméteres logisztikai magasraktár, egy szemcseszóró és festékszóró kabin és egy 8 tonnás darut is beszereztek a nehéz anyagok mozgatásához. A fejlesztések a Merkbau Zrt. saját beruházásában, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében, több mint 2,5 milliárd forintból valósultak meg, melyhez a cég közel 1 milliárd forint kormányzati támogatásban is részesült.

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság egyik sikere a beruházások és a fejlesztések megvalósításán túl, hogy megerősödött az ország válságállósága. Hozzátette, hogy a kiskunhalasi vállalatnak 15 telephelye van és több mint négyszáz embernek ad munkát. A most nyújtott támogatás lehetővé tette, hogy új ácsüzemmel, magasraktárral, acélszerkezetgyártó üzemmel és új napelemparkkal is bővüljön a cég. 

– A polgári kormány a jövőben is támogatni kívánja azokat a vállalkozásokat, akik a gazdaság erősítésében önerőből is szerepet vállalnak, beruháznak, innovációkat hajtanak végre. 

Azon dolgozunk, hogy a magyar gazdaság azon a sikeres felzárkózási pályán maradjon, amelyen az elmúlt tíz esztendőben is haladt.

 – hangoztatta a pénzügyminiszter.

Emlékeztetett, hogy Bács-Kiskun vármegyében sokat tettek a munkanélküliség csökkentése érdekében, azonban még mindig az országos átlag fölött van, ezért további hasonló beruházásokra van szükség. 

– Ha a magyar emberek hisznek a munkaalapú társadalomban, ahol a munka jövedelmet tud termelni, és ezáltal biztosítani a családok megélhetését, akkor abban is hinni kell, hogy a több munkahely és kisebb munkanélküliség segíti az ország előre jutását – tette hozzá a tárcavezető.

Bányai Gábor fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Kiskunhalas és körzete egyéni országgyűlési képviselője az átadáson úgy fogalmazott, hogy a halasi cég „egyik ékköve a térségnek, hisz a TOP száz vármegyei lista élén van, tevékenysége, a termelési kapacitása, az új ötletek, az innováció minden abba az irányba mutat, hogy ez a cég ott lesz a legjobbak között ez után is.” Hozzátette: nem csak az állami támogatásoknak köszönhetően tud fejlődni, hanem képes a magán piacon is megélni, ez most látszik igazán, amikor az állami megrendelések erősen megfogyatkoztak a háborús infláció miatt.

– Közel kétéves építési és közel hároméves projekt folyamat végére értünk. 

A Merkbau Zrt. életében óriási mérföldkő a mai nap, cégünk legnagyobb beruházása a nagyvállalatok beruházási támogatási program segítségével valósult meg – emelte ki köszöntőjében Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke. 

– Küldetésünknek és feladatuknak gondoljuk, hogy ügyfeleink számára a gondolat megszületésétől a fenntartható használatig a teljes építőipari, tervezési, kivitelezési és kereskedelmi folyamat során minőségi, gazdaságos és határidőben pontos komplex megoldást kínáljunk. A megfogalmazott Merkbau misszió teljesülését segíti ez a megvalósult beruházás is – mondta a cégvezető, aki emlékeztetett arra, hogy közel harminc éve kezdték meg a működésüket ezen a telephelyen, ahol korábban a szovjet laktanya működött. 

Knáb János a cég történetét felidézve elmondta, hogy a tulajdonosok együtt döntöttek úgy, hogy komoly anyagi forrásokat invesztálva modern körülményeket teremtve folytatják közös vállalkozásukat. Ennek a gondolatnak köszönhető, hogy 2017-ben átadták a logisztikai raktár és betonacél üzem első ütemét, amit később egy 24 méter hosszú darupályával és egy 5 tonnás daruval bővítették. 2018-ban elkészült az acélszerkezet gyártó üzemet, 2021-ben pedig befejezték a nyílászáró gyártó üzemet.

A beruházások közül a CNC-vezérelt gépparkkal rendelkező épületasztalos- és ácsüzem kialakítását emelte ki, amely révén a Merkbau Zrt. MerkWood márkanéven indította el a faépítészeti üzletágát.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!